Mainos
Mainos

1.12. Sankarivainajat pääsevät kotiin

Sankarivainajien muiston vaalimisyhdistys toi äskettäin Viipurista joukon pieniä valkoisia arkkuja. Sodassa kaatuneiden ja kentälle jääneiden suomalaissotilaiden maallisia jäännöksiä on ollut mahdollista etsiä runsaan kymmenen vuoden ajan Venäjän puolella.

Itärajan takaa on löytynyt noin 900 sankarivainajaa. Heistä noin kaksisataa on pystytty tunnistamaan. Omaisille on helpotus, kun kaatuneen sotilaan kohtalo selviää ja vainaja voidaan haudata kotimaan multiin.

Naisten vaiettu väkivalta

Kun nainen pahoinpitelee tai tappaa, syitä harvoin pohditaan julkisesti. Taustalla vaikuttavat kuitenkin usein samat syyt kuin miesten harjoittamassa väkivallassa.

Nelikymppinen Jami on istunut vankilassa lähes puolet elämästään.

Vaikea vapaus

Pahat pojat eli Koistisen veljekset Eurasta lupasivat runsas vuosi sitten pysyä kaidalla polulla.

Se onnistui vain veljeksistä vanhemmille.

Britti tuhahtaa sekoittajahanalle

Vanhassa vara parempi. Englantilaisessa kylypyhyoneessa voi vapaasti valita, peseekö kätensä kylmällä vai kuumalla vedellä. Hanat kun on sijoitettu eri puolille allasta.

Entä sitten kotien lattiat? Ne on päällystetty kauttaaltaan kokolattiamatoilla, joista muualla luovuttiin yleisesti jo 80-luvulla.

Briteillä on omasta mielestään pätevät perustelut sisustusratkaisuilleen, ja he tuhahtavatkin mannermaisille hömpötyksille.

Oliver Stonen Aleksanteri

Aleksanteri Suuri valloitti 300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua lähes koko tunnetun maailman. Elokuvaohjaaja Oliver Stonen mukaan häntä ajoi eteenpäin halu nähdä maailman rajat. Aleksanteri jätti jälkeensä vauraan valtakunnan, joka toimi esikuvana Rooman imperiumille.

Aleksanterin elämästä on syntynyt elokuvaspektaakkeli, jonka pääosanesittäjän Colin Farrelin mukaan Oliver Stone oli vaativa ohjaaja, joka vaati myös itseltään.

Elämää ei pidä kuvata liian ruusuisena

Klaus Härö on ohjannut elokuvia, joissa maailmaa katsotaan lapsen silmin. Toisessa pitkässä filmissään Härö kertoo tarinaa sotalapsen kokemuksista ja traumoista.

Kuten tekeillä olevan elokuvan päähenkilö, myös Härö haluaa uskoa siihen, että vihan voi kääntää sovinnoksi.

Studiokuvista näemme, kuinka työlästä epookkielokuvan tekeminen on. Lisäksi kuvaukset vaativat lapsinäyttelijöiltä kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme