Mainos
Mainos

1.12. Toimintaa Korvatunturilla ja miesten tunteita

Kaksi hyvin erilaista suomalaista elokuvaa on jyräämässä tietään kansainvälisille markkinoille.

Lyhytelokuvillaan kulttimaineen saavuttaneen Jalmari Helanderin ensimmäinen pitkä elokuva Rare Exports on vasta perjantaina tulossa ensi-iltaan, mutta ennakkokohu sen ympärillä on jatkunut jo pitkään. Elokuva on Korvatunturille sijoittuva toimintafantasia, jossa selvitellään joulupukin arvoitusta. Tämä ei ole lastenelokuva, vaan K-13.

Jalmari Helanderille on yhdeksänvuotiaasta asti ollut selvää, ettei hän halua tehdä mitään muuta kuin ohjata elokuvia. Vaikka ovet elokuvakouluihin eivät auenneet, päätös ammatinvalinnasta ei horjunut.

Miesten vuoro Oscar-ehdokkaana

Mika Hotakaisen ja Joonas Berghällin ohjaama dokumenttielokuva Miesten vuoro on viimeiset yksitoista kuukautta kiertänyt kansainvälisiä elokuvafestivaaleja ja kahminut tasaiseen tahtiin kehuja ja palkintoja.

Elokuva on myös Suomen ehdokas vieraskielisten elokuvien Oscar-sarjaan.

Amerikassa suhtaudutaan alastomuuteen niin hysteerisesti, että televisiossa jopa lehmien utareita peitetään.

Miesten vuoron ohjaajilla onkin ollut haasteita viedessään amerikkalaisille valkokankaille joukkoa alastomia suomalaisia miehiä. Jalmari Helander sanoo hänkin oppineensa neuvotteluissa amerikkalaisten kanssa uuden termin, frontal nudity.

Helander, Hotakainen ja Berghäll sanovat kaikki saaneensa tärkeimmät oppinsa elokuvateattereiden penkeillä. Se, ettei Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitos ole enää ainoa väylä tulla elokuvantekijäksi, tuo heidän mielestään raikkautta uuteen suomalaiseen elokuvaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme