Mainos
Mainos

1.3. Mihin katoavat varastetut kännykät?

Tallinnan satamassa varkaat puhdistavat suomalaisten autoja, ja kadulla päihtynyt menettää helposti lompakkonsa ja kännykkänsä. Uhrit eivät aina tee rikosilmoitusta, ja silloin tavara ei muodollisesti ole varastettua.

Turisteilta vietyä elektroniikkaa valuu myytäväksi muun muassa pieniin panttilainakonttoreihin ja hämärien torien takakojuihin.

Viron poliisin mukaan yksin Tallinnassa on viisi - kuusituhatta huumeidenkäyttäjää, jotka varastavat jatkuvasti saadakseen aineita.

Nettipelurit pyrkivät ammattilaisiksi

Tietokoneen ääressä yötä päivää viihtyvä murrosikäinen poika on monessa perheessä tuttu näky. Vanhemmat huolestuvat, koska jatkuva tietokonepelien pelaaminen voi vaarantaa koulunkäynnin.

Joillekin netissä pelaamisesta voi tulla jopa ammatti. Nettipelit ovat alkaneet kiinnostaa alan sponsoreita.

Suomessa on jo muutama lähes ammattimainen tietokonepelijoukkue. He osallistuvat myös kansainvälisiin turnauksiin.

Teräsmies liu´uttaa kiveä

Suomen menestyksekäs curling-joukkue ja varsinkin sen kapteeni Markku Uusipaavalniemi ovat nostattaneet kotimaassa ennennäkemättömän innostuksen aallon.

Ulkomailla lempinimellä M-15 (etunimen alkukirjain ja sukunimen kirjaimien määrä) tunnetulle Uusipaavalniemelle on ilmestynyt nettiin fanisivuja, Uusis-sloganeita ja animaatioita.

Juuri nyt on median ja kansanjuhlien aika. Me kuljemme tiiviisti curling-sankarin matkassa juhlapaikoilla ja vähän siviilissäkin.

Minkälainen mies on tämä 187-senttinen järkäle, joka ratkoo Rubikin kuution alle puolessa minuutissa? Hän on myös uimahyppytaituri. Toimittaja Mirja Sipisen ja kuvaaja Roman Rokickin juttu todistaa taitojen olevan tallella tässäkin lajissa.

Suomalainen sarjakuva valloittaa Keski-Eurooppaa

Suomalainen sarjakuva on viime vuosina yltänyt eurooppalaiselle tasolle, mutta säilyttänyt samalla vahvan omaleimaisuutensa.

Sarjakuvamme ovatkin nyt kuumaa tavaraa esimerkiksi Ranskassa. Asiaan vaikuttaa sekin, etteivät kotimaiset kustantajat ole riittävän kiinnostuneita omista sarjakuvistamme.

Siksi monet piirtäjät suuntaavat työn alla olevat albuminsa suoraan Keski-Euroopan markkinoille. Miksi sarjakuva-alalle on melkein onni, että työstä saatavat korvaukset ovat vaatimattomia?

Saksan autotehtaiden lahjukset

Kolmen saksalaisen autojätin toiminnassa on paljastunut korruptiota ja tapaukset ovat syyteharkinnassa.

Yhtiöt puolustautuvat sanomalla, että kyse on yksittäistapauksista. Mutta osa alihankkijoista väittää, ettei jättikonserneilta saa tilauksia, ellei maksa lahjuksia.

Kaikki osoittelevat toisiaan ja hokevat ettei meillä, mutta kyllä ehkä muualla.

Korruptiota vastustava järjestö Transparency International kehottaa teollisuutta luopumaan tästä itsepetoksesta.

Paljastuneet lahjukset nimittäin edustavat korkeintaan viittä prosenttia kaikesta lahjonnasta ja talousrikollisuudesta, joka jäytää Saksan taloutta.

Geishat, yön perhoset

Kirjailija Arthur Golden kirjoitti japanilaisten geishojen koulutuksesta menestysteoksen Geishan muistelmat. Sen pohjalta on tehty Hollywoodissa komea elokuva, joka on napannut kuusi Oscar-ehdokkuutta.

Japanin kielen sana geitarkoittaa taidetta. Sikäläisessä kulttuurissa geisha ei ole vaimo eikä prostituoitu, vaan taiteilija. Geisha ansaitsee leipänsä viihdyttämällä mahtimiehiä. Geishat esiintyvät myös yleisölle teehuoneissa, teattereissa ja juhlissa.

Geishat saavat vaativan koulutuksen, jonka jälkeen he osaavat tanssia, laulaa ja soittaa ja pystyvät käymään sivistyneitä keskusteluja. Koulutus on pysynyt samanlaisena vuosisatojen ajan ja viranomaiset valvovat sitä.

Suositut aasialaiset naistähdet Ziyi Zhang ja Michelle Yeoh joutuivat kovan haasteen eteen eläytyessään geishaoppilaiden rooleihin. Japanissa huippugeishat olivat aikansa supermalleja. Geishojen asema alkoi horjua, kun länsimaalaisuus tuli muotiin 1950-luvulla. Suurissa kaupungeissa geishoilla on yhä omat asuinalueensa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme