Mainos
Mainos

1.4. Työttömyys paikoin jo tuplaantunut

Työttömyys on kasvanut rajusti puolessa vuodessa. Vauhti on kiihtynyt erityisesti viime aikoina.

Työttömyys ei lisäänny tasaisesti, vaan koettelee eri alueita hyvin eri tavoin. Vielä viime elokuussa vain kuudessatoista Suomen kunnassa työttömyysprosentti oli yli 15. Helmikuussa tällaisia kuntia oli jo 47.

Viime elokuuhun verrattuna viidessätoista kunnassa työttömien määrä on jo kaksinkertaistunut. Yli sadassa kunnassa työttömien määrä on vähintään puolitoistakertainen.

Pienessä kunnassa muutaman kymmenen työttömän lisäys tuplaa tilastot. Suomesta löytyy kuitenkin myös isoja kuntia, joissa työttömyys on kasvanut paljon. Tällöin kyse on jo tuhansien työttömien lisäyksestä muutamassa kuukaudessa.

45 minuuttia kävi katsomassa, miten työttömyyden kasvu koettelee pientä Luhangan kuntaa Keski-Suomessa, vaurasta pohjalaiskaupunkia Kurikkaa ja itäsuomalaista vientiveturia Iisalmea.

"Työttömyyden huippu ensi talvena"

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) painottaa eroa lomautettujen ja työttömien välillä. Cronbergin mukaan työttömyys on toistaiseksi lisääntynyt kohtalaisesti, lomautusten määrä sen sijaan on viime kuukausina kasvanut nopeasti.

45 minuuttia -ohjelman studiohaastattelussa Cronberg varoittaa, että työttömyys kasvaa kesän jälkeen.

-Nyt lomauttaa ja irtisanoo teollisuus. Miesten työttömyys on lisääntynyt, naisten ei vielä. Tilanne pahenee syksyllä, ja työttömyyshuippu saavutetaan ensi talvena.

Cronberg arvoi, että työttömyysprosentti saattaa nousta pari prosenttiyksikköä, jopa 9,5 prosenttiin.

-Nyt on meneillään työn rakennemuutos, toteaa Cronberg. Hän uskoo, että kouluttautuminen palvelusektorin ammetteihin - muihinkin kuin hoivatyöhön - kannattaa.

Lue myös:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme