Mainos
Mainos

10.10. Biologinen ja kemiallinen sodankäynti uhkaamassa

Tänä päivänä ajatus kemiallisten tai bioaseiden käyttämisestä on muuttunut todelliseksi uhaksi. Suomi on valmistautunut näiden aseiden käyttöön monin tavoin. Kansainvälisen yhteistyön ansiosta meillä on valmiudet antaa ja vastaanottaa apua niin EU- kuin Nato-mailta terroristien iskiessä kemiallisilla tai biologisilla aseilla.

Puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa Ylöjärvellä kehitellään laitteita ja aineita kemialliseen ja biologiseen sodankäyntiin. Tällä hetkellä tunnetaan jo 11 miljoonaa kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on tuhansia myrkkyjä. Noin 70 tästä joukosta on kelvannut kemialliseksi aseeksi. Massakäyttöön on valmistettu ehkä noin kymmenkunta ainetta.

Viimeisin isku tapahtui Tokion metrossa 90-luvulla, jolloin uskonlahko levitti sariini-hermokaasua. Iskussa kuoli 12 ihmistä. Ensimmäisessä maailmansodassa käytetty sinappikaasu keksittiin vahingossa hyönteismyrkkyjä kehiteltäessä. Pahimmat kemialliset aseet ovat hermokaasut, joita ovat tabuuni, sariini, somaani ja vx:t. Nämä kaasut vaikuttavat sekunneissa, ja niiden vaikutusmekanismi on samanlainen.

Jos Suomessa käytettäisiin hermokaasuja, niin raportti niiden käytöstä saataisiin muutamissa minuuteissa noin 400 kaasuilmaisimesta ympäri Suomen. Siivilien toimintaohje kaasuhälytyksen sattuessa on selkeä: pitää pyrkiä ulkoilmasta sisään suojaan, sammuttaa koneellinen ilmastointi ja sulkea ovet ja ikkunat tiiviisti.

Kaasuja vastaan on kehitetty reiteen injektoitava vasta-aine. Näitä antidootteja on varattu kenttäarmeijan tarpeisiin.

Pernarutto herättää kauhua Yhdysvalloissa

Viime päivinä kauhua ovat lietsoneet Yhdysvalloissa raportoidut pernaruttotapaukset, joiden seurauksena yksi ihminen on jo kuollut. Biologisen aseen käyttö huomataan usein vasta, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat muutaman päivän kuluttua tartunnan saamisesta. Yhdysvalloissa tilanteeseen on varauduttu rokottamalla armeija pernaruttoa vastaan.

Suomessa viimeinen luonnosta tarttunut pernaruttotapaus oli 1988. Vastikään selvisi, että ensimmäisen maailmansodan aikana Norjassa otettiin kiinni desantti, jolta löydetyt ampullit tutkittiin nykytekniikalla ja niiden todettiin sisältäneen elossa olevia pernaruttoitiöitä. Näillä ampulleilla oli ollut tarkoitus saastuttaa Pohjois-Lapissa tavaroita kuljettavat eläimet. Pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen, siksi se soveltuu täsmäaseeksi.

Isorokko tappoi 1900-luvun alussa 300 miljoonaa ihmistä. Viimeinen luonnossa ilmennyt isorokko-tapaus kukistettiin 70-luvun lopulla. Isorokkoa tiedetään kuitenkin olevan varastossa joukkotuhoaseeksi riittävä määrä ainakin Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Suomessa isorokkoa vastaan lopetettiin rokotukset 1983 eli yli kolmikymppisillä on jonkinlainen suoja tätä tappavaa tautia vastaan. Nyt kansanterveyslaitos on tarkastanut rokotevarastot ja todennut niiden olevan kunnossa. Rokotteita riittää suomalaisille.

Suomessa bioaseisku 80-luvulla

Biologisia aseita on tuhansia, ja jokaista vastaan pitää olla oma ilmaisimensa ja lääke. Niitä voidaan laittaa ruokaan, juomaan ja levittää ilmateitse. Kohde ei välttämättä ole ihminen vaan myrkyttää voidaan ravintoeläimet, kotieläimet ja kasvit. Suomessa viimeisin bioaseisku tehtiin Upinniemen vesilaitokseen 80-luvulla. Tuolloin veteen sekoitettiin metallista elohopeaa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Ylöjärvellä tutkitaan miten elektronimikroskoopilla voidaan tutkia esimerkiksi suojanaamarin suodattimelle jääneitä itiöitä. Kehitteillä on myös botuliinitoksiinin pikailmaisin, joka lamauttaa hengityksen ilman ensiapua. Yksi gramma botuliinia tappaa jopa yli miljoona ihmistä.

Kemiallisten aseiden kieltosopimus saatiin aikaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun sinappikaasu oli tappanut lähes 100 000 ja vammauttanut yli miljoonaa sotilasta. Tilanne on aivan toinen biologisten aseiden kohdalla, joita koskeva kieltosopimus saatiin aikaan vasta puoli vuosisataa myöhemmin vuonna 1972. Muutaman viikon kuluttua käynnistyvissä neuvotteluissa yritetään päästä yhteisymmärrykseen biologisten aseiden kieltosopimuksen valvonnasta.

Lähetyksen muita aiheita:USA pelkää terroristien vastahyökkäystä. Loppuvatko fundamentalistien terroriteot pankkitilejä sulkemalla? Bushin ja bin Ladenin puheet tutkijoiden pilkottavina.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme