Mainos
Mainos

10.12. Ihmisoikeuksia kaivataan Haitissakin

Haitin valtio Karibianmerellä on yksi maailman kurjimmista paikoista. Maa on läntisen pallonpuoliskon köyhin ja vähiten kehittynyt. Poliittinen tilanne on täysin epävakaa. Ruoasta on pulaa, rahaa ei ole ja luonnonkatastrofit koettelevat. Haitilaisten ihmisoikeuksia poljetaan ja he pakenevat surkeita oloja naapurimaahan Dominikaaniseen tasavaltaan.

Yli puolelta Haitin yhdeksästä miljoonasta asukkaasta puuttuu henkilöllisyystodistus ja samalla ihmisoikeudet. Haitissa väestökirjanpito on huonolla tolalla. Syntyviä lapsia ei usein rekisteröidä minnekään. Ihmiset jäävät vaille identiteettiä ja laillista asemaa. Ilman papereita he eivät saa koulutusta tai terveydenhoitoa.

-En halunnut tällaista elämää. Joskus mietin, miksei Jumala tapa minua. Jotta pääsisin pois tästä kurjuudesta, jossa elämme lasteni kanssa, Haitista naapurimaahan paennut Elina Blanco suree.

Elämä Dominikaanisen tasavallan puolella ei ole helpottanut monenkaan siirtolaisen elämää. Henkilöpapereiden puuttuessa siirtolaiset joutuvat tekemään töitä pilkkahinnalla. Monet työskentelevät sokeriruokoviljelmillä ja raatavat itsensä näännyksiin. Erityisesti rakennusteollisuus käyttää hyväkseen haitilaisten ahdinkoa.

-Minulla ei ole vakituista työtä, elän päivä kerrallaan. Joskus on töitä, joskus ei. Usein joudun menemään kauas työn perässä. Välillä minulla ei ole edes yhtä pesoa ruokaan. Silloin en syö, haitilainen siirtolainen Roberto De Jesus Florisa kertoo.

Eri avustusjärjestöt tekevät parhaansa haitilaisten olojen parantamiseksi, mutta toistaiseksi tulevaisuudessa ei näy valoa tälle epäonniselle maalle. Pelkästään henkilöpapereiden saaminen auttaisi haitilaisia auttamaan itseään.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme