Mainos
Mainos

10.12. Kyproslaiset pakolaisina omassa maassaan

Noin neljännesmiljoona kyproslaista kaipaa synnyinseutuaan rajan takana, Kyproksen saaren toisella laidalla.

Teimme liikuttavan matkan kyproksenkreikkalaisen miehen, Meletis Apostolidersin kanssa katsomaan hänen lapsuudenkotiaan. Perhe pakeni sieltä vuonna 1974, kun Turkin sotilaat miehittivät seudun ja samalla koko saaren pohjoisosan.

Tapasimme myös kyproksenturkkilaisen miehen, Cavit Atalarin, jonka perhe puolestaan pakeni aseellisten yhteydenottojen jälkeen saaren kreikkalaispuolelta kyproksenturkkilaisten hallitsemaan osaan.

Molemmat miehet toivovat, että käynnissä olevat rauhanneuvottelut johtavat viimein rauhaan ja saaren yhdistymiseen lähes 35 vuoden kahtiajaon jälkeen. Samalla on tarkoitus ratkaista pakolaisten omistusoikeus kotitaloihin, joista aikoinaan paettiin.

Molempien kansallisuusryhmien poliittinen johto vakuuttaa olevansa toiveikas, että sopu syntyy viimein tällä kertaa. Monet asiantuntijat katsovat, että meneillään oleva neuvotteluyritys on lupaavin vuosiin - ja todennäköisesti viimeinen mahdollisuus saada saari yhdistettyä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme