Mainos
Mainos

10.12. Mika Kaurismäen paluu suomalaisuuteen

Mika Kaurismäki lähti 1970-luvun lopulla Münchenin Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan arkkitehtuuria. Pian hän huomasi elokuvakoulun vastapäätä opiskelija-asuntolaansa. Ala vaihtui nopeasti.

Kuten pikkuveljensä Aki, myös Mika sanoo olevansa elokuva-arkistojen lapsi. Saksan vuosinaan hän katsoi kolme elokuvaa päivässä. Arkkitehtuurin vaikutusta on se, että Kaurismäkeä kiinnostaa ihmisen kädenjälki maisemassa ja ihmisen suhde ympäristöönsä.

Varhaisissa elokuvissaan hän rakensi tarinansa maisemien ympärille. Ohjaaja lähti liikkeelle kuvista, joihin näyttelijät sovitettiin. Nykyisin lähtökohta on päinvastainen: kuvat tulevat näyttelijöiden ehdoilla.

Kaksi vuosikymmentä Brasiliassa asunut Kaurismäki näkee Suomen hieman eksoottisena. Viime vuosina kansainvälisiä yhteistuotantoja ja musiikkidokumentteja ohjannut Kaurismäki halusi tehdä paluun suomalaisuuden ja suomalaisen miehen sielunelämän ytimeen.

Osittain improvisoiden syntynyt Kolme viisasta miestä pyörii parhaillaan elokuvateattereissa. Haarautuvan rakkauden talo, tragikomedia avioerosta ja vimmaisesta mustasukkaisuudesta, saa ensi-iltansa syksyllä.

Pian kolmekymmentä vuotta elokuvia tehnyt Mika Kaurismäki näkee itsensä pikemminkin maailmaa kiertävänä antropologina kuin elokuvaohjaajana. Hän iloitsee Barack Obaman vaalivoitosta ja siitä, että ihonvärillä on maailmassa yhä vähemmän merkitystä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme