Mainos
Mainos

10.3. Islantilaiset palasivat juurilleen

Kolmekymppinen Hledis Sveinnsdottir avasi jäätelöbaarin Reykjavikiin tammikuussa keskellä kurjinta lamaa. Riski kannatti, sillä baari kuhisee asiakkaita.

- Jäätelö auttaa kaikissa kriiseissä, Hledis nauraa.

Vielä muutama vuosi sitten Islannissa näytti toiselta kuin nyt. Islantilaiset pankit valloittivat maailmaa ja työttömiä oli vain yksi prosentti kansasta. Vuonna 2007 Islanti oli maailman bruttokansantuotelistalla kärkikastissa ja YK valitsi maan maailman parhaaksi paikaksi asua.

Kunnes syksyllä 2008 taivas putosi niskaan. Lokakuussa valtio joutui ottamaan kolme pankkia hallintaansa. Lyhyessa ajassa maa ajautui vararikon partaalle ja työttömyysprosentti nousi yhdeksään. Kruunun arvo romahti ja valuuttalainat kaatuivat ylivelkaantuneiden perheiden niskaan.

Viime vuonna maasta muutti pois ennätysmäärä ihmisiä, mutta ne jotka jäivät, yrittävät selvitä. Islantilaiset puhuvat nyt paluusta juurille.

- Hulluina vuosina kadotimme sen, mikä oikeasti on Islannille tärkeää. Nyt keskitymme pieniin ja hyviin asioihin, emmehän me tässä kriisissä menettäneet maata eikä kukaan kuollut, menetimme vain numeroita. Onhan se turhauttavaa, mutta meillä on vielä kaikkea, Hledis sanoo.

- Minä uskon yhä Islantiin ja ihmisiin täällä. En näe mitään syytä lähteä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme