Mainos
Mainos

10.3. Talvisota toi toimittajat Suomeen

Kun amerikkalainen toimittaja ja historioitsija Gordon F. Sander alkoi kirjoittaa kirjaa Suomen talvisodasta, hän tiesi tarttuvansa suuria tunteita herättävään, melkein pyhään aiheeseen. Hän ei ole teoksessaan murtanut myyttiä talvisodan hengestä vaan pikemminkin vahvistanut sitä.

Sanderin teoksen painopiste on siinä, miten ulkomaiset tiedotusvälineet käsittelivät talvisotaa, joka oli ensimmäinen todellinen mediasota.

Suomeen tuli noin kolmesataa ulkomaista toimittajaa raportoimaan sankarillisen pienen Suomen kamppailusta sosialistista suurvaltaa vastaan.

The New York Times julkaisi kolmen kuukauden aikana Suomesta tuhatkunta juttua, The Times 500. Mitä pidemmälle sota eteni, sitä tiukemmaksi kävi lehdistön kontrolli.

Vaikka Hjalmar Siilasvuo on suomalaisille yksi sodan suuria sankareita, ulkomaista lehdistöä kiinnosti enemmän Kurt Wallenius, joka oli showmies ja joka osasi liehitellä mediaa.

Gordon F. Sander sanoo, että talvisota on kuin kaikkien tuntema maalaus, jonka hän on restauroinut niin, että ihmiset voivat katsoa sitä uusin silmin. "Taistelu Suomesta 1939 -1940" on viime viikkojen myydyimpiä tietokirjoja Suomessa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme