Mainos
Mainos

10.3. Työttömyyskassojen rahat vähissä

Suomen työttömyyskassat kamppailevat paraikaa laman seurausten kanssa. Viime vuonna kassajonot kasvoivat kuukausien mittaisiksi, kun työttömien ja hakemusten määrä räjähti.

Hakemusjonot pitenivät edellisvuodesta myös tammikuussa.

Hakemusten tulvaa on yritetty helpottaa kassoissa palkkaamalla merkittävästi lisää käsittelijöitä. Se ei kuitenkaan auta tilanteessa, jossa ansiopäivärahapäätösten määrä kasvaa vuodessa esimerkiksi 50 000:sta yli 140 000:een, kuten Metallityöväen kassassa.

- Yllättävän kärsivällisiä ovat meidän jäsenemme olleet, siitä heille kiitos, sanoo Marja-Leena Meriläinen, Metallityöväen kassan johtaja.

Metallin jonot ovat nyt hallinnassa, mutta monessa muussa kassassa jonot ovat päässeet venymään. Tilannetta on vaikea helpottaa nopeasti, sillä hakemusten käsittelijäksi oppii hitaasti.

- Tämän ammatin oppiminen vie kaksi vuotta. Vapailla markkinoilla ei ole ammattitaitoista väkeä, vaan meidän pitää kouluttaa uudet työhön, sanoo Aija Ståhlberg, Journalistien ja esittävien taiteilijoiden JET-kassan johtaja.

45 minuuttia selvitti, kuinka pitkät Suomen työttömyyskassojen jonot nyt ovat.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme