Mainos
Mainos

10.4. Kuolema Ehtoolehdossa, Thieves in Time, Sinfonia Lahti: Jatsimusiikin konsertti

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

Minna Lindgren on kirjoittanut romaanin vanhustenhoidosta Suomessa. Kuolema Ehtoolehdossa on humoristinen seikkailu ja julkistamistilaisuudessa ajellaan päähenkilön kunniaksi ratikalla.

Lindgren osaa hurmata. Paljon hykerryttävää hän havaitsee maailman menossa, jossa hänen 90-vuotiaat sankarinsa, Helsingin Miss Marplet, kieppuvat.

Kevyen kuorensa alla romaani kertoo kuitenkin karmaisevaa tarinaa vanhustenhuollon epäkohdista. Todellisiin tapahtumiin viitaten. Lääkkeisiin houkuttamista, heppoisin perustein määrättyä pakkohoitoa, varkauksia ja välinpitämättömyyttä. Pontevatkin vanhukset ovat kaiken keskellä kovin avuttomia.

Romaanin peruskärjistys, sivistyneet mummot vastaan sivistymätön nykymaailma, toimii hyvin. Lukija alkaa kakistella vasta, kun Helvetin enkeli näyttäytyy jutun hyvätekijänä. Hänet voi toki nähdä provokaationa. Vanhukset ja baikkeri ovat yhteiskunnan silmissä yhtä ulkopuolisia ja löytävät siksi toisensa.

Teos sisältää myös hämmentävän kuvauksen hoitolaitoksen homoraiskaajista. Se särähtää korvaan tyylillisesti ja poliittisesti. Lindgrenin taitava teos saa tästä ikävän sivumaun.

Jaana Semeri

Tähdet: ***

Sly Cooper: Thieves in Time

Sly Cooper -pesukarhun seikkailut ovat tulleet tunnetuiksi nokkelina ja toimivina tasohyppelyinä. Uuden tekijätiimin luotsauksessa syntynyt Thieves in Time jatkaa samalla hyväksi havaitulla kaavalla.

Aikamatkailuteema vie Slyn eri aikakausille omien esi-isiensä saappaisiin. Tutuiksi tulevat muun muassa kivikausi, villi länsi ja feodaalinen Japani. Tarinaa on ilo seurata, vaikka se välillä kompasteleekin omaan nokkeluuteensa.

Aikakausien ja samalla teemojen vaihtuminen on piristävää, eikä peli juuri junnaa paikoillaan. Toimintajaksot ovat vaihtelevia ja pääosin onnistuneita. Varsinaisia vikoja on vähän. Osa minipeleistä on hieman turhia, ja pakotetut hiiviskelyosiot ovat synti pelille kuin pelille. Onneksi niitä on vähän.

Sly Cooper: Thieves in Time on näyttävä ja kaikin puolin toimiva koko perheen seikkailu. Se on saatavilla myös suomeksi käännettynä. Näin perheen nuorempikin peliväki voi nauttia siitä ilman käännösapua.

Tero Lehtiniemi

Tähdet: ***

Sinfonia Lahti: Jatsimusiikin konsertti Hämeenlinnan Verkatehtaalla 4.4.2013

Hämeenlinnan Verkatehdas on kauniimpi ja kotoisampi kuin Helsingin Musiikkitalo, ja kuohuviinikin halvempaa. Menkää sinne, ihmiset! Myös musiikkitarjonta vakuuttaa - Sinfonia Lahti soitti Verkatehtaalla Suomen parasta orkesteriviihdettä.

Jazzina sitä markkinoitiin, vaikka se oli orkesterimusiikkia Amerikasta - Gershwiniä, Bernsteinia, Ellingtonia. Sinfonia Lahti osaa viihdesoiton ennestään, mutta viime silauksen antoi loistava brittikapellimestari Neil Thomson, jonka napakassa ohjauksessa orkesteri mellasti kuin timmiksi treenattu big band. Siinä menossa 20-luvun mestarien musiikki kohosi viihteen yläpuolelle, energian ja ilon taiteeksi.

Juontaja Claes Andersson sen sijaan ei säteillyt nuorekasta energiaa, ja pianosolisti Ben Dawson tilutteli ilman tälle musiikille välttämätöntä, jazzista ryöstettyä vaaran tunnetta. Mutta kun konsertti muuten osui täydellisesti kohdalleen, kevääseen poistui voimaantunutta väkeä.

Kare Eskola

Tähdet: ****

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme