Mainos
Mainos

10.5. Pääministerin rankka päivä

Perjantaiaamuna puoli seitsemältä pääministeri Matti Vanhanen paistaa kananmunia aamiaiseksi kotonaan Nurmijärvellä ja valmistautuu kiireiseen työpäivään.

Kokouksia ja tapaamisia on sovittu yksitoista. Niitä kertyy päivän mittaan enemmän.

Töiden jälkeen pääministeri palaa kotiin, vie tyttären ratsastustunnille ja lähtee ruokakauppaan.

Me seurasimme Matti Vanhasen mukana yhden työpäivän aamusta iltaan. Miten Suomea voi johtaa jatkuvan palaverivirran keskellä? Millä ajalla hoituvat ihmissuhteet? Mistä pääministeri ammentaa voimia hoitaa työt ja kotiaskareet?

EU sulki Suomen rahahanoja

Suomen EU-hankkeiden valvonnassa ja tukien maksatuksessa on paljastunut jälleen vakavia puutteita. EU-komission tarkastajien raportin vuoksi koko Pohjois-Suomen tavoite-1-ohjelman EU-tukien maksatus Brysselistä Suomeen on keskeytetty.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista rakennerahasto-ohjelmista. Maksujen jäädyttämisen syynä on komission epäluottamus suomalaiseen EU-hallintojärjestelmään. Tarkastus koski sisäministeriötä, työministeriötä ja Lapin TE-keskusta.

Päiväkotien pienimpiä uhkaa bakteerivaara

Oulussa ja Turussa joissakin päiväkodeissa on lapsilla tavattu streptokokki-bakteerin ärhäkkäämpää kantaa, joka aiheuttaa kivuliaan lihaskalvontulehduksen. Se vaatii sairaalahoitoa, koska antibiootit eivät tautiin tehoa.

Helsingin Lastenklinikan professorin Matti Uharin mielestä päiväkotien infektioriskiä voitaisiin vähentää yksinkertaisilla toimenpiteillä. Kädet ja lelut pitäisi pestä nykyistä useammin. Hygieniatapoja muuttamalla lasten sairastumista voitaisiin vähentää jopa neljänneksellä.

Bill Clintonin puhujamatka Tampereelle

Mitä kaikkea tapahtui, kun Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton piipahti muutaman tunnin visiitillä Pirkanmaalla?

Clintonin tiistainen vierailu ja luento Tampereella oli ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa. Vierailun järjestäjät olivat yksityisiä yrityksiä, mutta tilaisuuteen oli kutsuttu muun muassa kansanedustajat.

Tapahtumaan osallistui myös talouselämän vaikuttajia ja julkisuuden henkilöitä.

Clintonin tunnin mittainen puhe käsitteli tulevaisuuden johtamista. Arvovieraan suojaksi laaditut turvajärjestelyt esimerkiksi Tampere-talossa olivat omaa luokkaansa kattavuudessaan ja pikkutarkkuudessaan.

Rikosten sovittelu auttaa sekä uhria että tekijää

Voiko pahoinpitelystä toipua paremmin, jos keskustelee lyöjän kanssa kasvokkain? Onko uhrin kohtaaminen tehokkaampi tapa ehkäistä nuorten rikoksia kuin oikeudessa tuomittu sakko?

Rikosten sovittelusta on ollut pääasiassa hyviä kokemuksia, joten nyt siitä on säädetty laki. Sen myötä sovittelu laajenee valtakunnalliseksi kesäkuun alusta. Tähän asti sovittelu on ollut kuntien vapaaehtoista toimintaa, joten osa suomalaisista ei ole päässyt sovitteluun. Tämä on ollut oikeusturvan kannalta ongelmallista.

Nuoret nettineuvojina vanhempainilloissa

Internetistä on tullut nuorille jokapäiväinen toimintaympäristö, jossa he viihtyvät, pitävät yhteyttä kavereihin ja kuluttavat aikaa.

Moni vanhempi on ymmällään, kun tulee puhe peleistä, pikaviestimistä tai kuvagallerioista. Harva tietää oikeasti, mitä oma lapsi puuhaa netissä tuntikaudet.

Vanhemmat tarvitsisivat enemmän asiallista tietoa netin suosikkisivustoista. Tätä tietoa jaetaan nyt eri puolilla maata järjestettävissä vanhempainilloissa, joissa kouluttajina toimivat parhaat asiantuntijat - nuoret itse.

Hyvän dokumentin teko vaatii rauhaa

-Parempi luova laiskuus kuin laiska luovuus, sanoo ohjaaja Ilkka Ahjopalo. Hänen mielestään nuoret joutuvat nykyään tv-työssä pitämään liikaa kiirettä, jolloin oma ammatillinen kypsyminen ja asioiden tiedostaminen uhkaavat jäädä vajaiksi.

Ahjopalolla on takanaan yli 40-vuotinen ura televisiossa. Hän on ohjannut MTV:lle 80 dokumenttielokuvaa, joista monet on palkittu. Dokumenttien aiheina ovat olleet muun muassa Euroopan uudempi kulttuurihistoria ja purjehdus. Kymmenen viime vuoden aikana Ahjopalo ollut mukana työstämässä satoja 45 minuuttia -ohjelman juttuja.

Ilkka Ahjopalo on nähnyt television pioneeriajat ja välineen perinpohjaisen muutoksen. Mustavalkoinen filmi, käsityöläisyys ja suurtuotannuot ovat muuttuneet tehokkaaksi digitaalisuudeksi ja äärimmillään yksinäiseksi videojournalismiksi.

Ahjopalo vannoo yhä laadukkaan kotimaisen dokumenttielokuvan nimeen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme