Mainos
Mainos

11.1. Presidentinvaalit 2006: Suomen asia

MTV3:n suuri vaalitilaisuus Suomen Kansallisteatterista. Ehdokkaiden lisäksi mukana satamäärin "presidentintekijöitä" eli tuki- ja kannatusjoukkojen edustajia.

Oman näkemyksensä vaalikeskustelun teemoista kertoivat myös eri alojen asiantuntijat, kuten Evan ja Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman, Sitran Venäjä-ohjelman johtaja Maaret Heiskari ja EU-asiantuntija professori Esko Antola.

Lähetyksen toimittivat Eeva Mikkonen, Vesa Kallionpää ja Päivi Anttikoski.

Käyttääkö Henrik Lax tuulipukua? Kuka pesee Sauli Niinistön pyykit? Muun muassa näihin kysymyksiin saatiin vastaukset keskustelun ensimmäisen osan aluksi.

Keskustelu vakavoitui kun aiheeksi nousivat presidentin valtaoikeuksista armahdus- ja nimitysoikeus. Tarja Halonen sai arvostelua tekemistään Suomen pankin johtajanimityksistä Matti Vanhaselta ja Sauli Niinistöltä. Armahdusoikeudesta puhuttaessa keskustelu sivusi myös siviilipalveluksen kestoa ja totaalikieltäytyjien vankilatuomioita.

MTV:n tuore gallup lupasi Haloselle 55 prosentin kannatusta. Muut ehdokkaat eivät luvusta hätkähtäneet.

Talous ja työllisyys olivat keskustelun toisen osan teemoja. Säilyykö hyvinvointi ilman muutoksia? Miten Suomi pärjää kilpailussa? Mikä on presidentin rooli talouspolitiikassa? Entä vienninedistäjänä?

Kärkiehdokkaiden - Tarja Halosen, Sauli Niinistön ja Matti Vanhasen - vastauksia kommentoivat muut viisi ehdokasta - Heidi Hautala, Bjarne Kallis, Arto Lahti, Henrik Lax ja Timo Soini.

Vaalikeskustelu jatkui presidentin leipälajilla, ulko- ja turvallisuuspolitiikalla.

Millainen uhka terrorismi on Suomelle? Mitkä ovat parhaat keinot sen torjunnassa? Millaiset ovat Suomen suhteet Yhdysvaltoihin? Kuvastavatko valtavat rekkajonot Venäjän-suhteitamme? Mikä on ja voisi olla maamme rooli Euroopan unionin Venäjän-politiikassa?

Ehdokkaat joutuivat vastaamaan myös kysymykseen siitä, kumpi osallistuu G8-maiden kokoukseen Pietarissa ensi kesänä, presidentti vai pääministeri. Tästä aiheesta kehkeytyi jopa pieni kina.

Kysymys EU:n nopean toiminnan joukoista ja Suomen osallistumisesta niihin sähköisti vaalikeskustelua.

Mikä on suomalaisen sotilaan oikea paikka? Minne suomalaisjoukkoja lähetetään? YK:n valtuutuksella vai ilman? Voiko presidentti käyttää veto-oikeutta, voiko Suomi kieltäytyä EU:ssa lähettämästä joukkoja?

Miksi EU:n joukot harjoittelevat Naton nopean toiminnan joukkojen kanssa?

Vilkas ja monipolvinen väittely kulminoitui lopuksi kolmen kärkiehdokkaan varsin paljastavaan Nato-aiheiseen keskusteluun.

Lähetyksen lopuksi presidenttiehdokkaiden päätöksentekokykyä testattiin suositulla sanaparitestillä.

Jälkipeli

Kaksi ja puoli tuntia kestäneen Suomen asia -vaalikeskustelun jälkeen käytiin jälkipeli.

Yhteenvetoa keskustelusta tekivät puhetaidon ja retoriikan tutkija, teologian tohtori Juhana Torkki, MTV:n vaaliasiantuntija, politiikan tutkija Kimmo Grönlund, Helsingin Sanomien toimittaja Unto Hämäläinen, yrittäjä Jari Sarasvuo sekä MTV:n uutisten päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Katso Jälkipeli Netti-tv:stä ,

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme