Mainos
Mainos

11.11. Geenien salat paljastuvat testissä

Mitä geenit voisivat kertoa sinusta? Maailmalla on alettu parin viime vuoden aikana kaupata henkilökohtaisia geenitestejä, jotka lupaavat ostajalle tietoa hänen tautiriskeistään. Testit maksavat muutamasta sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin.

Toimittajamme teki testin ja sai tietää, mille taudeille hän on tavallista alttiimpi. Testi lupasi tutkittua tietoa muun muassa riskistä sairastua rintasyöpään, Alzheimerin tautiin tai diabetekseen. Testitulosten tulkkaamisessa tarvittiin asiantuntija-apua.

Henkilökohtaiset geenitestit perustuvat tutkimustuloksiin, mutta Euroopassa tiedeyhteisö ei ole alkanut kaupata testejä suurelle yleisölle.

- Asian markkinoiminen on vähän ennenaikaista. Viimeisten vuosien aikana olemme oppineet paljon siitä, mitkä geenit tautien taustalla ovat. Useimmissa tapauksissa tieto on kuitenkin vielä hirveän vajavaista ja puutteellista. On vaikea lähteä myymään sellaista eteenpäin, sanoo tutkimusjohtaja Janna Saarela Suomen molekyylilääketieteen laitokselta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme