Mainos
Mainos

11.11. Osteoporoosilääkkeestä luunmurtumia

Terveydenhuoltohenkilöstö ihmettelee outoja reisiluumurtumia ja leukaluuhun ilmaantuneita kuolioita bisfosfonaattilääkityksen käyttäjillä.

Bisfosfonaatteja käytetään runsaasti kansantaudiksi luokitellun osteoporoosin eli luukadon sekä syövän hoidossa. Lääkevalmiste tuli Suomessa markkinoille 1990-luvun puolivälissä, ja haitat alkavat näkyä nyt. Bisfosfonaattien käyttö on kolminkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa. Niitä sisältäviä lääkevalmisteita käyttää jo yli 80 000 suomalaista.

Bisfosfonaatti vahvistaa luun kuorikerrosta, mutta tekee siitä samalla helposti rikkoutuvaa posliinia.

-Kovuus ei ole luulle kaikki kaikessa, silloin saadaan toiseen suuntaan vahinkoa. Luu tarvitsee myös joustoa, kierto-ominaisuutta, ja silloin kovuuden saaminen ei pelasta kaikkea, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri, ortopedian dosentti Minna Laitinen.

Myös suu- ja leukakirurgit taistelevat bisfosfonaattien leukaluuhun tekemien tuhojen kanssa.

Lääkkeiden haitoista vaietaan

Lääkkeiden käytön lisääntyminen kasvattaa väistämättä myös erilaisten haittojen ja sivuvaikutusten määrää. Lääketeollisuus korostaa kuitenkin hyötyjä ja todistelee tehoa itse rahoittamillaan tutkimuksilla mielummin, kuin kertoo kivuliaista ja kiusallisista, jopa hengenvaarallisista haittavaikutuksista.

Esimerkiksi kuolemaa niittänyt tulehduskipulääke Vioxx vedettiin markkinoilta vasta siinä vaiheessa kun yli 3000 lääkkeen käyttäjää oli menehtynyt lääkevalmisteen sivuvaikutuksena saatuun sydänpysähdykseen ja reilut sata saanut halvauskohtauksen.

Monet kansainvälisesti arvostetut tutkijat varoittelivat lääkevalmisteen käyttöön liittyvistä riskeistä, mutta heidät peloteltiin hiljaisiksi lääkeyrityksen toimesta erilaisin herjauskampanjoin. Tutkijoiden tieteellinen ura uhattiin mitätöidä ja tehdä arvottomaksi lääketeollisuuden järjestämällä mustamaalausprojektilla.

Korvauksia ei osata hakea

Monen ammattilaisenkin mielestä lääkehaittojen tilastointi on Suomessa silmänlumetta. Ilmoitusten määrä antaa asiantuntijoiden mukaan virheellisen kuvan lääkevahinkojen kokonaismäärästä.

-Monet lääkärit jättävät syystä tai toisesta raportoimatta haitoista. Apteekeistakin tulee ilmoituksia kovin vähän, kertoo lääketurvaosaston johtaja Erkki Palva lääkealan turvallisuutta valvovasta Fimeasta.

Terveydenhuollon ammattihenkilöstö teki tuoreimman käytettävissä olevan tilaston mukaan vuonna 2007 yhteensä 1174 lääkevalmisteita koskevaa haittailmoitusta Fimean edeltäjälle Lääkelaitokselle. Jokaista haittailmoitusta kohti oli havaittu keskimäärin 2,4 vakavaa haittavaikutusoiretta. Vakaviksi haittavaikutuksiksi luokitellaan kuolemaan johtaneet, henkeä uhanneet tai pitkittyneeseen sairaalahoitoon johtaneet lääkehaitat.

-On harmillista, että suuri osa haittailmoituksia jätetään tekemättä. Jokaisesta vähäisestäkin syy-yhteysepäilystä tulisi ilmoittaa, koska usein yksittäisiä ennestään tuntemattomia haittavaikutuksia ei osata yhdistää lääkkeeseen ennen kun ilmoituksia on saatu kerätyksi riittävä määrä, selvittää korvauspäällikkö Reima Palonen lääkevahinkoja korvaavasta lääkevahinkovakuutuspoolista.

Viime vuonna lääkevahinkoja korvattiin Suomessa yhteensä 1,4 miljoonalla eurolla. Asiantuntijoiden mukaan suurin osa vahinkoa kärsineistä potilaista jättää korvaukset hakematta, koska syyn ja seurauksen suhdetta ei osata hahmottaa. Toisaalta terveydenhuollon ammattilaisetkaan eivät usein osaa yhdistää oireita lääkityksen aiheuttamiksi.

Lue myös:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme