Mainos
Mainos

11.11. Venäjän yhden tehtaan kaupungit uppoamassa

Venäjällä yritetään kiivaasti ratkaista Neuvostoliitosta perittyä talouden vääristymää, joka tiivistyy sanaan "monogorod". Tämä venäläinen uudissana tarkoittaa monopolikaupunkia, jonka asukkaiden elatus on kokonaan yhden tehtaan tai toimialan varassa. Sellaisia on edelleen Venäjä väärällään. Kun ainoa tehdas joutuu vaikeuksiin, koko kaupunki jää tyhjän päälle.

Venäjän valtio laskee että ainakin 400 kaupunkia voidaan luokitella monogorodeiksi, ja niistä vähintään 20 on välittömän toimeentuloavun tarpeessa. Lopuillakin on suuria vaikeuksia sopeutua markkinatalouteen.

Kävimme katsomassa Novgorodin alueella sijaitsevaa Parfinon pikkukaupunkia, jonka ainoa elinkeino - vanerikombinaatti - meni kesällä konkurssiin ja jätti tuhanet asukkaat työttömiksi. Muita työntantajia lähiseuduilla ei ole, eikä venäläinen työttömyystuki pidä loputtomiin leivänsyrjässä kiinni. Parfinon kaupungin kohtalo näyttääkin jo sinetöidyltä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme