Mainos
Mainos

11.2. Euroopan portti repeää liitoksistaan

Italian hallituksen vakuutteluista huolimatta pakolaisvirta Afrikasta Lampedusan saaren kautta Italiaan ja Eurooppaan kasvaa hallitsemattomasti.

Viime vuonna Lampedusalle rantautui lähes 400 pakolaisvenettä, joissa oli yli 30 000 Eurooppaan pyrkijää.

Rooman oikeistohallitus on ilmoittanut yllättäen, että jatkossa pakolaisia ei enää siirretä mantereelle. Tarvittaessa heitä pidetään saarella jopa puolitoista vuotta.

Lampedusan vastaanottoleiri repeää nyt liitoksistaan ja vakituiset asukkaat pelkäävät, että lomasaaresta tulee Euroopan Alcatraz.

YK:n pakolaisjärjestön edustajien mukaan tilanne leirillä on erittäin jännittynyt, koska pakolaisille ei ole kerrottu, mikä heidän kohtalonsa on. Viime viikolla 11 vastaanottoleirin asukasta yritti itsemurhaa.

Studiovieras, Rajavartiolaitoksen edustaja majuri Ilkka Herranen ei näe laittomalle siirtolaisuudelle pikaista loppua.

-Niin pitkään kuin maailman eri kolkkien välillä vallitsee nykyisen kaltainen eriarvoisuus ja köyhyys,tämä paine tulee jatkumaan. Lähtömaissa on hyvin epädemokraattisia yhteiskuntajärjestelmiä, erilaisia kriisejä ja sotia. On siis täysin varmaa, että paine kohti eurooppalaista hyvinvointia tulee varmasti jatkumaan, Herranen sanoo.

-Yhtä lailla kuin meidän pitää pyrkiä parantamaan elinoloja lähtömaissa, niin yhtä lailla siinä rinnalla viranomaisten on tehtävä kaikkensa näiden monia ongelmia aiheuttavien lieveilmiöiden torjunnassa.

Viime vuonna yli 60 000 afrikkalaista yritti laittomasti pääsyä Eurooppaan. Herrasen mukaan valtaosa heistä lähti etsimään parempaa elintasoa, mutta hän ei pidä sitä mitenkään ihmeellisenä.

-Kyllä varmasti jokainen meistä, joka vain kykenisi, pyrkisi niistä olosuhteista lähtemään pois.

Vuosien mittaan Afrikasta on matkattu Euroopan eri rannoille. Kun yksi satama on sulkeutunut, veneet on suunnattu toisaalle.

Mutta tulijoita on myös esimerkiksi Aasiasta. Suomen uudehko rooli on olla Kiinan ja Intian suuunnasta tulevien laittomien siirtolaisten kauttakulkumaa Eurooppaan.

-Kiitos Finnairin erittäin vilkkaiden reittien, meille on muodostunut kaksi uutta naapurimaata toiselle puolelle maailmaa. Toki teemme Finnairin kanssa erinomaisen hyvää yhteistyötä koulutaessamme heidän maapalveluyhtiöitään aina uusien reittien avaamisen yhteydessä. Koulutusta saavat myös Suomen lähetystöjen henkilökunnat, sanoo majuri Herranen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme