Mainos
Mainos

11.2. Nuorten tihutöistä kallis lasku

Järjettömästä ilkivallasta koituu veronmaksajille vuosittain miljoonakustannukset. Erityisen paljon vahingoitetaan kouluja ja päiväkoteja, joiden pihoilla toimettomat ja turhautuneet nuoret viettävät aikaa iltaisin.

Esimerkiksi koulujen rikottujen ikkunoiden korjaaminen ja seinätöhryjen poistaminen tulee kunnille kalliiksi. Joukossa tyhmyys tiivistyy, mutta hetken mielijohteesta tehdyllä kepposella voi olla tuhoisat seuraukset.

Vakavinta on tulella leikkiminen. Ohimennen tuleen tuikattu roskasäiliö voi sytyttää koko rakennuksen palamaan. Useimmiten ilkivallan tekijöitä ovat murrosikäiset pojat. Heitä ei alaikäisinä saada täyteen vastuuseen teoistaan, ja lasku lankeaa veronmaksajille.

Samaan piikkiin menevät valvontakamerat, joita on jouduttu asentamaan pahimpiin kohteisiin.

Suhtautuminen ilkivallantekijöihin on kuitenkin kiristymässä. Jotkut kunnat ovat alkaneet vaatia tekijöiltä isoja korvauksia aiheutetuista vahingoista.

Jälkiselvittelyjen yhteydessä on käytetty myös sovittelua. Se on osoittautunut hyväksi keinoksi ilkivallan hillitsemiseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme