Mainos
Mainos

11.3. Isot hoitoryhmät vahingollisia lapsille

Pienet lapset hoidetaan useimmiten nykyään kotona. Alle kolmivuotiaista suomalaislapsista vain joka kolmas on päivähoidossa. Vanhemmat ovat äänestäneet sopivimman hoitomuodon puolesta jaloillaan.

Tutkijoiden mukaan päivähoidossa olevien lasten hoitopäivien pitäisikin olla lyhyempiä ja ryhmäkokojen selvästi pienempiä. Tähän huutoon yhtyvät myös psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen. Päiväkotien isoista ryhmistä ja niiden haitoista on tiedetty jo vuosia.

Tilanne on huonontunut 90-luvulta asti. Lastentarhanopettajien vaatimukset lapsen kehitysvaiheen kokoisista ryhmistä ovat kaikuneet kuuroille korville.

Isot ryhmät nostavat stressitasoa, joka haittaa älykkyyden, luovuuden ja sosiaalisuuden kehitystä. Arvostettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kuvaa tilannetta aivokemialliseksi myrkkymyrskyksi kehittyville hermosoluille. Professori Keltikangas-Järvisen mukaan alle kolmevuotiaiden hoitoryhmien koon tulisi tutkimusten mukaan olla 6-8 lasta. Nyt ryhmäkoot ovat jopa kaksinkertaisia.

Päivähoidon arkitodellisuudesta puhuminen ei ole ollut sallittua Suomessa, sanoo Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Soile Oleander.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme