Mainos
Mainos

11.3. Paluu Saarijärven kohuhallille

45 minuuttia kertoi kaksi viikkoa sitten, miten hatarat tiedot suomalaisella virkakoneistolla on maan myynnistä ulkomaiseen omistukseen.

Yhdelläkään ministeriöllä, virkamiehellä, viranomaisella tai poliitikolla ei ole kokonaiskuvaa ilmiön luonteesta ja laajuudesta. Kukaan ei osaa luotettavasti kertoa kuinka paljon, mistä ja kenelle maata on Suomesta myyty.

Maanmittauslaitos pitää rekisteriä maakaupoista, mutta vain yksityishenkilöiden osalta. Yritysten ja yhteisöjen tekemiä kauppoja ei kontrolloi tai kirjaa ylös yksikään viranomainen.

Julkisuudessa keskustellaan yleisesti keskiluokan kesämökkikaupoista, vaikka kauppojen tekijät ovat usein piiloutuneet monimutkaisiin yritysverkoistoihin bulvaanien suojiin.

Maita on lainhuudatettu uuteen omistukseen väärillä yhteystiedoilla. Käytössä on ollut prepaid -liittymiä ja jopa tekaistuja nimiä. Maan todellista uutta omistajaa on usein hankala jäljittää.

Myyntihuumassa maa on vaihtanut omistajaa myös strategisesti tärkeiden alueiden läheisyydessä. Ulkomaista maanomistusta on varuskuntien lähellä, raja-alueilla ja huoltovarmuuden ja kansallisen turvallisuuden näkökulmasta merkittävien tele- ja tietoliikennemastojen läheisyydessä.

Parin viikon takaista tv-ohjelmaa seurasi valtava palautteen ryöppy. Huolestuneet katsojat kertoivat oudoista strategisten maa-alueiden kaupoista eri puolilla Suomea - Saaristomereltä Lappiin. 45 minuuttia sai kymmeniä vihjeitä myydyistä tai myyntiprosessin kohteena olevista strategisesti merkityksellisistä tonteista.

Ohjelman jälkeen myös Saarijärven Kolkanlahdessa, puolustusministeriön tärkeän maston läheisyydessä sijaitsevan venäläisten varastohallin ovet avautuivat kuin taikaiskusta.

Hallin omistaja, Venäjän parlamentissa työskentelevä Denis Varlakov otti yllättäen yhteyttä toimittajaamme.

Ennen ohjelmaa hallin omistajia oli 45 minuuttia -ohjelman yrityksistä huolimatta ollut vaikea tavoittaa.

Nyt moskovalainen liikemies halusi tulla esittelemään korven keskelle rakennuttamaansa varastoa 45 minuuttia -ohjelman toimittajalle ja kuvaajalle.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme