Mainos
Mainos

11.4. Suomalaisilla pakkolähtö Venäjän Karjalasta

Kerroimme kolme viikkoa sitten Suomen ulkoministeriön Venäjältä saamasta tiedoksiannosta, jonka mukaan Venäjän valtio pakkolunastaa suomalaisten omistuksessa olevat kiinteistöt Karjalassa, ellei niistä luovuta vapaaehtoisesti.

Tiedoksiannon mukaan kiinteistöt olisi pitänyt luovuttaa viimeistään tammikuun 9. päivään mennessä. Ulkoministeriö sai asiasta tiedon kuitenkin vasta viikkoja määräpäivän umpeutumisen jälkeen.

Luovutusvelvoite perustuu Venäjän vuosi sitten vahvistamaan raja-aluevyöhykelainsäädäntöön. Lain mukaan Venäjän valtio ryhtyy pakkolunastamaan kiinteistöjä, joista ei ole luovuttu vapaaehtoisesti lain edellyttämään määräpäivään mennessä.

Kiinteistöjä Venäjän raja-alueella omistavilla suomalaisilla ei ole ollut tietoa raja-aluevyöhykelainsäädännön yksityiskohdista eivätkä venäläiset viranomaiset ole tiedottaneet heille asiasta millään tavoin. Näin ollen ainuttakaan vapaaehtoista luovutusta ei ole tehty.

Lain mahdollistamia pakkolunastuksia ei ole vielä laitettu täytäntöön. Venäjä selvittää parhaillaan Karjalassa sijaitsevien suomalaiskiinteistöjen kokonaismärää. Tarkka lukumäärä ei ole sen paremmin venäläisten kuin suomalaistenkaan tiedossa. Arviot vaihtelevat joistakin kymmenistä muutamaan sataan. Omistus koskee rakennuksia, maa-alueista on tehty vuokrasopimukset.

Suomen ulkoministeriö kehottaa Karjalasta talon hankkineita suomalaisia ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä venäläisviranomaisiin pakkolunastusmenettelyn yksityiskohtien selvittämiseksi.

Pakkolunastus tuli yllätyksenä

86-vuotias Arvo Henttonen osti sukutilansa takaisin neljä vuotta sitten. Antrean pitäjässä sijaitseva tila on ollut saman suvun hallussa jo 1600-luvulta saakka. Henttonen on tilan 11. suomalainen isäntä.

Tilaan kuuluu peltoa ja metsää yhteensä 40 hehtaaria. Henttonen olisi halunnut ostaa koko alueen, mutta kaupan olivat vain rakennukset. Maa-alueesta tehtiin vuokrasopimus.

- Hehtaarien sijaan vuokralle annettiin tuhannen neliön tontti ja sekin rajattiin niin, että sauna jäi vuokra-alueen ulkopuolelle, kertoo Henttonen.

Venäjän raja-aluevyöhykelainsäädännön kiemurat tulivat Arvo Henttosen tietoon vasta muutama viikko sitten 45 minuuttia -ohjelman välityksellä. Hänellä ei ollut mitään käsitystä laista, jonka nojalla tila olisi pitänyt luovuttaa takaisin myyjälle jo alkuvuodesta, tammikuun 9. päivään mennessä.

- Olisin kyllä toivonut jonkinlaista yhteydenottoa asiassa joko Venäjän tai Suomen hallinnosta. Enää en ilmeisesti voi tehdä muuta kuin odotella pakkolunastusten alkamista ja kolmatta lähtöä, sanoo Henttonen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme