Mainos
Mainos

11.4. Totuus ihmiskauppaepäilystä

Merivartiosto ja poliisi tekivät kuukausi sitten näyttävän valvontaiskun neljälle bussivarikolle pääkaupunkiseudulla. Suomenlahden merivartiosto epäilee varikoilla toimivaa siivousfirmaa laajasta työperäisestä ihmiskaupasta.

Uhrien määräksi on arvioitu noin neljäkymmentä srilankalaista tamilia.

Srilankalaisten mukaan kaikilla työntekijöillä on kuitenkin voimassa olevat työ- ja oleskeluluvat. Jotkut ovat asuneet Suomessa kymmenen vuotta tai pitempään. He ovat yllättyneitä viranomaisten poikkeuksellisen näyttävästä tutkintamenettelystä.

Srilankalaisten yhteisö kertoo 45 minuuttia -ohjelmalle pelkäävänsä aseistettuja rajavartioita. Vartijat ovat useiden viikkojen ajan hakeneet koirien kanssa srilankalaisia kuultaviksi työpaikoilta ja kodeista. He kertovat vapaudenriistosta, kuulustelijoiden katteettomista lupauksista, painostuksesta ja asunnon irtisanomisesta.

Massiivisen operaation kohteeksi joutuneen siivousfirman ilmiantoi kuljetusliitto AKT. Sen toimitsijan mukaan bussien vuorokausihuollosta maksetaan alipalkkaa.

Siivousyrityksen toimitusjohtajan ja työntekijöiden mukaan työstä maksetaan kiinteistöpalvelualan normipalkkaa, joka on noin viidenneksen kuljetusalan palkkasopimusta alempi. Kaikilla työntekijöillä on lainvoimainen työsopimus.

Toimitusjohtaja ihmettelee, miten viranomainen voi pelkän ilmiannon perusteella varantaa laillisesti toimivan yrityksen tulevaisuuden ja lisäksi viikkokausia hätyytellä sen työntekijöitä.

Tutkinnanjohtaja Jyri Siitari kertoo siivousyrityksen tutkinnan liittyvän toiseen rikostutkintaan, jossa on pidätetty kaksi henkilöä epäiltyinä laittomasta maahantulon järjestämisestä. Hän kieltäytyy kommentoimasta esitutkinnassa käytettyjä toimintatapoja.

Eduskunnan oikeusasiamiehen toimisto on aloittanut tutkinnan merivartioston esitutkintamenettelystä.

Katso Matts Dumellin juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme