Mainos
Mainos

11.9. Kuka lukee sähköpostejasi?

Kun Edward Snowden paljasti, että amerikkalaiset ovat valvoneet kaikkea tietoliikennettä kansallisen turvallisuuden nimissä, virisi pelko myös Suomessa.

Pelko on täysin aiheellinen, sillä lähes kaikki merkittävimmät internetpalvelut ja -yritykset, joita suomalaiset käyttävät, ovat yhdysvaltalaisten omistuksessa. Viime viikolla myös Nokia siirtyi rapakon taakse Microsoftin omistukseen.

Yhdysvaltojen ja Ruotsin lakeihin on kirjattu turvallisuusviranomaisille laajat valtuudet kansalaisten valvomiseen. Kenen tahansa valvominen on mahdollista kansallisen turvallisuuden nimissä. Suomessa laki sallii vain rikollisten tai rikoksesta epäiltyjen ihmisten valvomisen ja senkin vain oikeuden päätöksellä.

Mutta ovatko suomalaisten sähköpostit, kuvat ja puhelut yksityisiä, vai valvovatko viranomaiset niitä? Tietävätkö edes viranomaiset, kuka meitä seuraa?

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme