Mainos
Mainos

12.1. "Kaikilla isä ja äiti kadoksissa"

Rovaniemeläisen Auerin perheen loma Thaimaan Phuketissa muuttui avustusmatkaksi, kun he hyökyaallon jälkeen ottivat suojiinsa 11 vanhempansa ja läheisensä kadottanutta lasta ja toivat heidät takaisin Suomeen.

Mitä tapahtuu lapsille, jotka jäivät ilman vanhempiaan?

Thaimaan katastrofialueilta tuli kotiin 21 suomalaislasta ilman vanhempiaan.

Lapset ovat 5-15 vuotiaita. Osa heistä on sisaruksia. Tällä hetkellä lapset ovat lähiomaisten hoidossa.

Aluksi lapset tarvitsevat edunvalvojia huolehtimaan heidän jokapäiväisistä asioistaan.

Myöhemmin tarvitaan huoltajia. Vanhempansa menettäneille lapsille pitää löytää turvalliset, pysyvät kodit.

Kauanko Aasiaa jaksetaan auttaa?

Aasian luonnonkatastrofi on saanut tavalliset ihmiset hellittämään kukkaroidensa nyörit. Monissa maissa kansalaiskeräysten tuotto on merkittävä myös verrattuna hallitusten lupaamiin avustuksiin.

Nyt on meneillään avustustoiminnan ensimmäinen vaihe, välittömästi tarvittavan humanitaarisen avun toimittaminen tuhoalueille. Tämä apu myös valtaosin tavoittaa tarvitsijansa, koska sitä välittävät kansainväliset avustusjärjestöt tuntevat kohdemaat ja pystyvät valvomaan avun perillemenoa itse paikanpäällä onnettomuusalueilla.

Ongelmia voi tulla, kun siirrytään jälleenrakennusvaiheeseen. Pitävätkö hallitukset lupauksensa, kohdentuuko apu oikein ja miten pystytään estämään väärinkäytökset? Edessä on vuosien työ.

AA - mutkainen mutta ainoa tie raittiuteen

AA-kerhoon on vain yksi pääsyvaatimus: halu raitistua.

Suomessa on kaksi-kolmesataatuhatta alkoholin suurkuluttajaa. Heistä AA:n piirissä on vain muutama tuhat, vaikka se on sekä jäsenien että lääkärien mielestä tehokas keino päästä eroon viinasta. Monien mielestä myös ainoa keino.

Ongelma on siinä, että alkoholismia on niin vaikea myöntää. Yleensä kaikki muut huomaavat sen ennen kuin juomari itse.

Petteri Summanen hakee kaukalosta voimaa näyttämölle

Itseään liikkuvaksi taiteilijaksi kutsuvalla näyttelijä Petteri Summasella on vientiä.

Hän näyttelee Pekka Mandartin ohjaamassa 50-luvun nostalgiaa tihkuvassa elokuvassa Keisarikunta ja Aku Louhimiehen ennakkoon kiivaasti puhuttaneessa Pahassa maassa.

Summasen kevääseen kuuluu rooli Kansallisteatterin Illuusio-näytelmässä ja jalkapallon maailmaan sijoittuvan elokuvakomedian FC Venuksen kuvaukset. Ja lisäksi kuntoilua.

Summanen sanoo, että urheilu auttaa jaksamaan. Lisäksi, mitä kauemmin näyttelijän työtä tekee, sitä paremmin oppii sietämään työn paineita ja jättämään työasiat mielestä vapaa-aikana.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme