Mainos
Mainos

12.1. Turku ylpeänä esittää

Turussa koetaan ensi lauantaina jotain ennennäkemätöntä, kun Turku viettää avajaisjuhliaan Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Tapahtumavuosi on Suomen suurin kulttuuripanostus pitkään aikaan ja avajaiset ovat sen päätapahtuma. Silloin kuullaan kanuunanpauketta, kirkonkelloja ja sumusireenejä. Aurajoen yllä nähdään ilma-akrobaatteja, ilotulitteita ja tuliesityksiä - säässä kuin säässä.

Moni suomalainen miettii, miksi ihmeessä Turkuun pitäisi vaivautua. Kansainvälinen media on kuitenkin huomioinut Turun laajasti jo ennen avajaisia ja jähmeät turkulaisetkin ovat alkaneet innostua. Idea kun on, että kulttuuri on tavallisten ihmisten asia ja hyvin laaja käsite eliittitaiteesta jalkapalloon, sauna- ja ruokakulttuuriin saakka. Järjestäjät vakuuttavat, että Turku 2011 on kaikkien suomalaisten tapahtuma.

- Suomalainen kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki seuraavan kerran todennäköisesti 25 vuoden kuluttua. Ohjelmaa on tehty kaikille suomalaisille ja myös turisteille hyvin laajassa yhteistyössä suomalaisten ja eurooppalaisten kaupunkien kanssa, kertoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón uskoo vuoden näyttävän muillekin kaupungeille, miten valtava merkitys kulttuurilla on ihmisten hyvinvoinnille.

- Olen varma siitä, että me pystymme osoittamaan, että kulttuurilla on voimaa lisätä kaupungin elävyyttä. Kulttuuri tekee kaupungista vetovoimaisen, paremman paikan tehdä työtä, opiskella, elää ja vierailla.

Valtio, Turun kaupunki, EU sekä erilaiset yritykset ja säätiöt rahoittavat kulttuuripääkaupunkivuoden 50 miljoonan euron budjetin. Sevónin mukaan budjettia ei ylitetä.

- Tästä ei tule lisälaskua. Me käytämme ne rahat, mitkä meille on myönnetty ja jälkikäteen ei tule mitään maksettavaksi, hän sanoo topakasti.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme