Mainos
Mainos

12.4. Joukkoliikenteen häiriköt kuriin

Pääkaupunkiseudulla on viikon ajan noudatettu nollatoleranssia joukkoliikenteessä häiriköiviä kohtaan.

Matkustajat ja kuljettajat saivat tarpeekseen rähinöinnistä, viinanjuonnista ja tupakoinnista lähijunissa, metrossa, ratikoissa ja busseissa.

Poliisit ja vartijat ovat poistaneet satoja häiriköitä liikennevälineistä. Pummilla ajaneille on kirjoitettu rutkasti tarkastusmaksuja.

Me lähdimme lipuntarkastajien ja vartijoiden mukaan seuraamaan, millaista on matkustaa Helsingin julkisessa liikenteessä viikonloppuiltaisin ja -öisin.

Suomalaiset pokerihait lyövät rahoiksi

Maailmalla riehuva pokerivillitys on rantautunut myös Suomeen. Peli vetää puoleensa varsinkin nuoria, usein hyvin koulutettuja miehiä.

Suomalaisia pelaa jo ammattilaisina pokerimaailman huipulla. Suurimmat voitot irtoavat nettipokerissa.

Moni harjaannuttaakin pelitaitonsa netissä, mutta sitten veri vetää oikealle kasinolle kokeilemaan pokerinaaman pitävyyttä.

Miksi katot romahtavat?

Haapajärvellä romahti marketin katto viime lauantaina. Henkilövahingoilta vältyttiin, kun henkilökunta tyhjensi myymälän ripeästi havaittuaan sortumavaaran.

Samana iltana sortui Vetelissä suuri ratsastusmaneesi.

Viime aikoina kattoja on tullut alas useita. Onnettomuustutkimuskeskus on ryhtynyt selvittämään turmien syitä.

Alan toimijoiden keskinäinen syyttely on alkanut. Rakennusliitto väittää, että katot rakennetaan liian halvalla. Urakat on pilkottu niin pieniksi osiksi, että kokonaisvastuu katoaa.

Lahjonnan mädättämä Viro

Valtaosalle virolaisista lahjukset ovat tuttu, melkein arkinen asia. Niillä järjestetään lapselle päivähoitopaikka, hoidetaan liikennesakot ja nopeutetaan parvekkeiden rakennuslupia, suurista rakennushankkeista puhumattakaan.

Viron suojelupoliisi on paljastanut korruptiota myös itse poliisivoimissa. Vuoden poliisi -tittelin saanut mies johti organisaatiota, joka kiskoi autoilijoilta pimeitä sakkoja. Pian tämän jälkeen Viron huumepoliisin ykkösmiehiin lukeutunut ylikomisario jäi kiinni mafian jäsenyydestä ja huumekaupoista.

Vuosaaren satama on insinööritaidon voimannäyte

Helsingin Vuosaaren satama on Suomen suurin rakennushanke. 45 minuuttia näyttää ilmasta käsin, miten valtavalta se jo näytää. Parhaillaan louhitaan myös yli kolmentoista kilometrin mittaista rautatietunnelia, jota pitkin tavarajunat kulkevat Keravalle.

Porarilta vaaditaan pitkää pinnaa. Tunneli etenee kolmekymmentä metriä kuukaudessa.

Porvarinlahden alittava puolitoista kilometriä pitkä maantietunneli saatiin louhituksi helmikuussa. Nyt lujitetaan sen seinämiä.

Itse satamassa rakennetaan laitureita ja läjitetään saastunutta merenpohjan savea täyttömaaksi. Jäiden lähtöä odotetaan innolla, jotta päästäsiin ruoppaustöihin.

Meriväylä Vuosaareen valmistuu ensi syksynä. Satama on määrä ottaa käyttöön loppuvuonna 2008.

Uusi sirkus lähestyy teatteria ja elokuvaa

Uuden sirkuksen taiteilija ei koreile paljettivaatteissa sahanpuruareenalla. Hän taitaa temput, mutta esittää niitä kuin yhden miehen teatteria yhdessä kameran ja videoheijastusten kanssa.

Esitykset muistuttavat elokuvaa. Niiden miljöö voi olla vaikka rautatieasema tai tyhjentynyt lähiö. Silti läsnä on sirkuksen magia.

Suomalaisten sirkustaiteijoiden pohjoinen karuus kiinnostaa maailmalla. Täällä kotimaassa toimii kahdeksantoista nuorisosirkusta, ja innostus lajiin kasvaa jatkuvasti. Mutta tie sirkustaiteilijaksi on pitkä. Harjoitella pitää vähintään viisitoista tuntia viikossa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme