Mainos
Mainos

12.5. Pahoinvointia SPR:n sisällä

Suomen Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavarataloketjun sisällä kuohuu. Joukko entisiä ja nykyisiä SPR:n Kontti-ketjun myymälöiden esimiehiä syyttää ketjun johtoa työntekijöiden epäasiallisesta kohtelusta.

45 minuuttia -ohjelmalle puhuneet henkilöt kertovat "savustamisesta". Lähteiden mukaan ei-toivotuista henkilöistä on pyritty eroon tavoilla, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Kontti-ketju pyörittää Suomessa kahdeksaa kierrätystavarataloa, joissa myydään ihmisten lahjoittamia tavaroita ja vaatteita. Jokaisessa myymälässä on kahdesta neljään esimiestä, jotka huolehtivat muun muassa työllistettyjen työntekijöiden ohjaamisesta.

Näiden esimiesten vaihtuvuus Kontti-ketjun kymmenen vuoden taipaleella on ollut suurta.

- Kun ihminen oli vähän aikaa ollut töissä, alkoi työ hänen savustamisekseen ulos talosta. Sitä osaamista ei henkilöltä sitten löytynykään. Hänet vähitellen eristettiin, häntä ei otettu mukaan kokouksiin eikä hän saanut tietoja siitä, mitä ketjussa tapahtui. Hän jäi todellakin aivan yksin, kertoo pitkään ketjun toiminnassa mukana ollut entinen projektityöntekijä.

Johto kiistää

Kontti-ketjun johto kertoo olevansa järkyttynyt väitteistä ja huomauttaa, että viime vuosina henkilöstön vaihtuvuus on ollut aiempaa vähäisempää.

Johtaja Maija Haaranen kiistää jyrkästi, että ketjun myymälöiden esimiehiä olisi savustettu tehtävistään. Hän arvelee syytöksien johtuvan siitä, että kyseiset henkilöt ovat pettyneet omaan suoritukseensa Kontin vaativassa ja raskaassa työssä.

- Väitettä henkilökohtaisesta savustamisesta en allekirjoita missään tapauksessa. Tämä työ on erittäin kuormittavaa. Työllistetty henkilökunta vaihtuu jatkuvasti ja pelkästään se luo erittäin suuren kuormitustason, Haaranen sanoo.

Myös SPR:n pääsihteeri Kristiina Kumpula on yllättynyt tilanteesta.

- Kun puhumme Kontista, me puhumme hyvin vaikeasta työympäristöstä ja työstä, jossa työntekijät ovat hyvin kuormittuneita. Se on kiihkeä työympäristö, Kumpula pohdiskelee.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme