Mainos
Mainos

12.7. 45 min Special: Armoton Alaska

Toukokuussa 1942 alkoi Alaskassa yksi Yhdysvaltain historian suurimmista ja vaikeimmista rakennusurakoista. Tuhannet amerikkalaissotilaat raivasivat tietä Brittiläisestä Kolumbiasta Alaskan Fairbanksiin.

Heitä oli vastassa lunta ja jäätä, mutaa, savea, umpimetsää ja miljoonittain hyttysiä. Työ oli äärimmäisen raskasta, vaativaa ja vaarallista.

Ajatusta Alaskan-valtatiestä oli elätelty Yhdysvalloissa jo vuosikymmenien ajan, mutta toimeen tartuttiin vasta Japanin hyökättyä Pearl Harboriin. Pelko siitä, että japanilaiset valloittaisivat Alaskan sai presidentti Franklin Rooseveltin määräämään huoltoyhteyden rakentamisen pohjoisiin tukikohtiin.

Olosuhteiden lisäksi myös aikataulu oli mahdoton: 2 000 kilometrin pituisen valtatien tuli valmistua kahdeksassa kuukaudessa.

Armoton Alaska -dokumentissa valtavasta urakasta kertovat arkistofilmit ja nuorina sotilaina rakennustöihin osallistuneet miehet.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme