Mainos
Mainos

13.1. Apulannan rumpalille Lloyd Wrightin talo

Amerikkalainen Frank Lloyd Wright on yksi maailman tunnetuimmista arkkitehdeistä, oman alansa legenda. Suomalaisille hänen suunnittelemistaan rakennuksista tunnetuin lienee Guggenheimin museo New Yorkissa.

-Isoisäni ei koskaan laittanut kynää paperille ennen kuin suunnitelma oli hänen mielessään. Hän aloitti piirtämisen vasta kun suunnitelma oli valmis. Hän saattoi piirtää koko suunnitelman parissa päivässä, mutta ennen sitä hän oli mietti sitä neljä tai viisi kuukautta, kertoo arkkitehti Eric Lloyd Wright, Frank Lloyd Wrightin pojanpoika.

Eric Lloyd Wright on arkkitehti jo kolmannessa polvessa. Eric Lloyd Wright työskenteli sekä isänsä että isoisänsä arkkitehtitoimistoissa ennen oman toimiston perustamista.

Lloyd Wrightien suunnittelu on ainakin Suomessa arkkitehtipiirien ulkopuolella melko tuntematonta. Suvun arkkitehtuuria kun ei löydy täältäpäin.

Nyt tähän on tulossa poikkeus. Eric Lloyd Wright on suunnitellut kokonaisen talon suomalaiselle rockmuusikolle. Talo rakennetaan Apulannan rumpalille, Sipe Santapukille.

-Tästä tulee käsittääkseni Lloyd Wrightien suvun ainut Amerikan ulkopuolinen talo, Santapukki kertoo kotitontillaan Heinolassa.

Rokkiranta kutistui Rokkitontiksi

Santapukin talo rakennetaan Rokkirannaksi kutsutulle alueelle, jonne myös muiden tunnettujen heinolalaismuusikoiden piti rakentaa. Rokkiranta joutui kuitenkin valitusten vastatuuleen, ja nyt se on kutistunut Rokkitontiksi. Vain Santapukki rakentaa, ja hänkin poikkeusluvalla.

Heinolaan rakennetaan juuri nyt varsinaisen residenssin vierastaloa, johon tulee tilaa noin 80 neliömetriä.

Päätaloon tulee useita satoja neliömetrejä, mutta koko täsmentyy vielä työn edetessä.

Hankkeesta ei tule halpa, mutta lopullista hintaa Santapukki ei halua edes arvailla.

-Vaikka kodin yrittäisi rakentaa halvalla, niin siihen uppoavat kaikki omat ja lainatutkin rahat. Jos pistää sitten pikkasen lisää rahaa, saa just semmoisen talon kuin haluaa. Silloin voi hyvillä mielin maksaa lainaa asumalla talossa, josta oikeasti tykkää, Santapukki sanoo.

Tyynenmeren rannalta Ruotsalaisen rannalle

Arkkitehti Eric Lloyd Wrightille Sipe Santapukin toimeksianto oli mieluisaa luettavaa, vaikkei hän 80-vuotiaana enää kovin usein ota töitä vastaan. Mies asuu Kalifornian kukkuloilla, jossa kotitontilla käyskentelevät peurat ja horisontissa siintää Tyynimeri.

Santapukki kutsui arkkitehdin luokseen Suomen Heinolaan, jossa tontti on rajautuu Ruotsalainen-nimiseen järveen.

-Olin vaikuttunut Suomessa puhtaudesta, vihreydestä ja tietynlaisesta väljyydestä. Amerikkalaisissa kaupungeissa on kauheasti korkeutta, lasia ja terästä. Helsingissä tunnelma oli paljon luonnonmukaisempi, Lloyd Wright kuvailee Suomen-vierailuaan.

Vaikka Lloyd Wrightilla ja Santapukilla on noin 50 vuoden ikäero ja välissä tuhansia kilometrejä, löysivät he toisistaan hengenheimolaiset. Santapukki halusi talon, joka sopeutuisi mahdollisimman hyvin heinolalaiseen luontoon. Eric Lloyd Wright on koko uransa ajan kehittänyt orgaanista arkkitehtuuria. Siinä ideana on suunnitella mahdollisimman pitkäikäisiä rakennuksia käyttämällä paikallisia materiaaleja. Myös Santapukin taloon tulee ekologisia erikoisuuksia.

Menestys mittaa ystävyyden

Santapukki on varautunut siihen, että rakennushankkeesta tulee kaikenlaista palautetta.

-Jos joku menee todella reisille, silloin ihmiset kyllä ovat tukena. Siitä on tullut sanonta "hädässä ystävä tunnetaan". Se on täyttä puppua. Tottakai jokaisella on ystäviä silloin, kun on hädässä.

-Jos teet jotakin todella hienoa ja näet vaivaa sen eteen, ja jos se juttu vielä sattuu onnistumaan, niin siitä tulee ihan älytön haloo, poru ja kritiikki. Jos olet onnistunut, niin se tyyppi, joka ei ala puhua sinusta soopaa - eli se tyyppi, joka on sillonkin rinnallasi - hän on se ystävä. Siinähän se ystävyys punnitaan.

Heinolassa vietetään vierastalon harjakaisia ja tupaantuliaisiakin suunnitelmien mukaan jo ensi kesänä.

Mutta arkkitehdin oman rakennusprojektin aikataulu on edennyt paljon verkkaisemmassa tahdissa. Eric Lloyd Wrightin ja hänen vaimonsa koti on jo yli 20 vuoden ajan ollut asuntovaunu - amerikkalaisittain traileri - uudisrakennuksen vieressä.

Vaan näköalahan on se tärkein!

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme