Mainos
Mainos

13.1. Pedofiilien halut kuriin pistoksella

Etenkin lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset kuohuttavat ja kauhistuttavat. Pedofiilien uhreista tulee joskus itsekin hyväksikäyttäjiä. Miten näitä rikoksia voidaan estää?

Suomessa ketään ei voida lukita vankilaan loppuelämäksi, varsinkaan kun seksuaalirikoksista tuomion saavat ovat usein ensikertalaisia. Moni rikos tulee esiin vasta vuosien kuluttua tai ei lainkaan.

Oikeusministeriön työryhmän esitys velvoitteellisesta lääkehoidosta on saanut myönteisen vastaanoton. Kaikkein suurimman riskin seksuaalirikolliset voitaisiin velvoittaa lääkehoitoon. Sen myötä he voisivat päästä vankilasta valvottuun koevapauteen. Hoitovelvoite jatkuisi ehdonalaisen vapauden loppuun.

Miessukuhormoni alas

Monen asiantuntijan mukaan parhaat tulokset saavutetaan rankoilla antihormonaalisilla lääkkeillä. Ne ajavat miessukuhormonin alas ja poistavat käytännössä halun ja kyvyn. Kyse on kemiallisesta kastraatiosta, joka kuitenkin jatkuu vain niin kauan kuin lääkityskin. Lääkkeet annetaan pistoksina, joten niitä ei voi jättää ottamatta.

Tanskassa näin on toimittu jo kaksikymmentä vuotta. Hoidon aloittaa vuosittain vain muutama vanki ja osa heistä joutuu jatkamaan sitä yli kymmenen vuotta. Hoidon läpikäyneet eivät juuri uusi seksuaalirikoksiaan.

Me kävimme Hersterdvesterissä, jonne Tanskan vaarallisimmat seksuaalirikolliset tuomitaan.

Valtiovalta järkyttyi ehdollisista tuomioista

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tekeillä olevan tutkimuksen mukaan lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä on annettu poikkeuksellisen paljon ehdollisia vankeusrangaistuksia.

-Meitä järkytti tämä tieto, sanoo oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

- Työryhmä antaa mietintönsä maalikuussa, ja sieltä tulee esitys muun muassa lasten nettihoukuttelun kriminalisoimiseksi. Rangaistukset kovenevat.

Brax vetoaa myös kiinnijäämisen riskin lisäämiseksi. Salailun ja hiljaisuuden maailma on yhä totta, vaikka ilmoituskynnys onkin jonkin verran madaltunut.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme