Mainos
Mainos

13.1. Tanssin legendat Suomessa

Sylvie Guillem ja Akram Khan ovat tanssimaailman kirkkaimpia tähtiä. Erilaisista taustoistaan huolimatta he ovat yhdistäneet voimansa Sacred Monsters -nimisessä tanssiteoksessa, jonka he esittivät vastikään Helsingissä.

Guillem on primaballerinana tunnettu maailmantähti, joka nousi maineeseen jo 19-vuotiaana legendaarisen Rudolf Nurejevin johtamassa Pariisin Oopperan baletissa. Kaiken jo heti tanssijanuransa alussa saanut Guillem lähti kuitenkin nopeasti omille teilleen ja ryhtyi freelancetanssijaksi.

Balettiyleisö ympäri maailman on kuitenkin saanut ihastella hänen 180 asteen jalan nostojaan ja täydellisyyttä hipovaa tanssitekniikkaansa monissa klassisissa rooleissa. Tinkimättömyydestä tunnettu Guillem on ansainnut lempinimen "Mademoiselle Non" eli Neiti Ei.

Eurooppaa ja Aasiaa

Partnerina Sacred Monsters -teoksessa Guillemilla on toinen tanssin suuri nimi Akram Khan, joka on tehnyt myös teoksen koreografian. Khan edustaa aivan toisenlaista tyylilajia, jonka perustana on intialainen perinteinen kathak-tanssi. Sen kurinalaisuus on vähintään klassisen baletin luokkaa. Kathak-tanssin keskeinen elementti on tarinan kertominen.

Sacred Monsters -teoksessa Guillem ja Khan laittavat itsensä sananmukaisesti likoon. Tanssiteos kertoo täydellisyyden tavoittelusta, mutta samalla myös sisimpänsä paljastamisesta ja peloista, joiden kanssa yleisön jalustalle nostama maailmantähti joutuu kamppailemaan. 45 minuuttia pääsi ainoana tiedotusvälineenä seuraamaan Sacred Monsters -teoksen harjoituksia Guillemin ja Khanin Suomen vierailun aikana.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme