Mainos
Mainos

13.10. Bussituet syyniin

Bussiliikennettä tuetaan Suomessa runsaasti. Esimerkiksi Kuopiossa asiakas maksaa kuukausilipusta 57 euroa. Lisäksi liikennöitsijä saa veronmaksajilta lipputukena lähes yhtä monta euroa.

Tuki on jokaisesta lipusta on yhtä suuri, oli kyydissä sitten kaksi tai kaksikymmentä matkustajaa. Kuopiossa epäillään nyt, että tukea on valunut liikaa liikennöitsijän kassaan.

Kaupungissa bussiliikennettä hoitaa Kuopion liikenne, joka on osa Koiviston auto -yhtymää. Kuopio selvittää nyt kolmen muun kaupungin kanssa bussikonsernin taloutta.

- Tällä hetkellä emme voi kilpailuttaa liikennettä. Tällaisessa tilanteessa laki ei anna meille vain oikeutta, vaan suorastaan velvoittaa katsomaan, että tukea ei makseta liikaa, selittää selvitystyöryhmää vetävä kaupunginhallituksen jäsen Pekka Kantanen (kok.).

Lisäksi uusien EU-säädösten myötä tuista edellytetään tästä vuodesta alkaen niin sanottua jälkilaskelmaa eli liikennöitsijän on selvitettävä, miten tuki on käytetty.

Koiviston auton konsernijohtajan Antti Norrlin kiistää, että tukia olisi aiemminkaan maksettu liikaa. Hän sanoo pitävänsä kuitenkin selvityksiä hyvänä asiana.

- Näin saadaan avoimesti ja luottamuksellisesti asioita hoidettua, Norrlin sanoo.

Katso Hanna Ruokankaan juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme