Mainos
Mainos

13.2. Mullistava nanotekniikka

Vaikka emme vielä paljoa ymmärtäisikään nanotekniikasta, tiedemiehet ovat kohisseet siitä jo vuosia.

Nanomitassa (nanometri = millimetrin miljoonasosa) rakennettavan materiaalin uskotaan mullistavan monta asiaa ihmiskunnassa. Sitä pidetään seuraavana teollisena vallankumouksena sitten teräksen tulon. Nanomitassa voidaan valmistaa atomi- ja molekyylitasolla erittäin kestäviä ja ohuita laitteita.

Lähitulevaisuuden kannettava tietokone on A4-paperin paksuinen taipuisa kalvo. Koneen muistikapasiteetti moninkertaistuu ja mahtuu yhä pienempään tilaan. Akut kutistuvat, ja energian tallennus tehostuu. Nanopintaan ei lika tartu, oli se vaatteessa tai talon seinässä. Älykäs nanopakkaus kuljettaa lääkkeen ihmiskehossa suoraan syöpäsoluun, eikä röntgeniä enää tarvita.

Kaikki tämä sen tähden, että aineen on havaittu käyttäytyvän nanomitoissa tavalla, jota ihminen ei ole vielä osannut hyödyntää. Erityisesti hiilestä voidaan koeolosuhteissa kuumentamalla rakentaa nanopintoja, joiden sähkönjohtavuus voi olla moninkertainen metalleihin verrattuna.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme