Mainos
Mainos

13.3. J. Karjalainen luo uusia muistoja

Nuoremmalle polvelle Jukka Karjalainen on amerikansuomalaisia lauluja laulava banjomies Lännen Jukka, joka nyt painuu ainakin hetkeksi historiaan. Hänen tilalleen astuu J. Karjalainen, kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Et ole yksin -levyssään Karjalainen palaa nuoruutensa musiikkielämyksiin ja muistoihin. Hän kehitti itselleen sivupersoonan nimeltä Markku voidakseen olla häpeilemättömän tunteikas ja naiivi. Hänet nähdään pian myös keikkalavoilla, ensimmäiseksi tietysti Helsingin Tavastia-klubilla, jossa Karjalainen koki kahdeksantoistavuotiaana unohtumattoman konsertin ja jossa hän on itse esiintynyt yli kuusikymmentä kertaa.

Kun sana ja sävel kohtaavat, syntyy laulu. Mutta Karjalaisen mukaan vasta kun yleisön kokemukset ja muistot yhdistyvät kappaleisiin, ne kasvavat suuriksi. Uunituoreen levyn kappaleet ovatkin siis vasta matkansa alussa. Musiikkivideoihin Karjalainen suhtautuu ristiriitaisesti. Hän vieroksuu sitä, että hänen sanoitustensa synnyttämät mielikuvat korvataan toisenlaisella kuvakerronnalla.

Karjalainen toteaa, että vanhemmiten oma kritiikki ja vaatimukset kasvavat, mikä voi pahimmillaan tyrehdyttää luovuuden. Luovuuden suurin haaste onkin oppia hyväksymään se, ettei ole yhtä hyvä kuin kaikkein parhaimmat. Sibeliuksen polttama viimeinen sinfonia on saattanut olla hänen parhaansa, vaikka se ei ollut tarpeeksi hyvä säveltäjälle itselleen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme