Mainos
Mainos

13.3. Pyöräkuormaaja vei bisnekset

Monen pienyrittäjän koko liiketoiminta perustuu tietyn koneen käyttämiseen. Kone on kallis hankinta, johon on otettu iso laina.

Jos kone on jatkuvasti rikki, edessä voi olla isoja ongelmia. Varsinkin, jos maahantuoja ei tule korvauksissa kohtuullisesti vastaan.

Juuri näin on käynyt kahdelle kuljetusyrittäjälle. Elimäkeläiseltä Pekka Kymäläiseltä riitely korealaisen pyöräkuormaajan korjauksista vei lopulta työn. Myös orimattilalainen kuljetusyrittäjä Teijo Luoto on joutunut samanlaisen kuormaajan kanssa suuriin ongelmiin.

Kun yritys ostaa koneen toiselta yritykseltä, silloin ei sovelleta kuluttajansuojalakia. Riitatilanteessa katsotaan ensin kauppasopimusta, sen jälkeen sovelletaan kauppalakia.

Kauppalain antaman suojan pitäisi kuitenkin olla lähellä kuluttajansuojalakia.

- Takuu ei ole vastuun rajoitus, eli takuun loppuminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että myyjä ei vastaisi siinä koneessa tai laitteessa olevista virheistä. Kauppalain sääntely virhevastuun osalta on itse asiassa aika lähellä kuluttajansuojalain sääntelyä, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula.

Pienen yrityksen asema riitatilanteissa on kuitenkin usein huono, ja pahimmillaan edessä voi olla konkurssi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme