Mainos
Mainos

14.1. Ryöstökalastusta Pohjanmerellä

Varoituksista huolimatta Pohjanmerellä ei ole päästy yksimielisyyteen järkevistä kalastuskiintöistä ja pyyntimenetelmistä. Tämä uhkaa vakavasti kalakantoja.

Kaloja pyydetään liian pienisilmäisillä verkoilla. Näin saaliskalat ovat usein alamittaisia eivätkä vielä lisääntymiskykyisiä. EU suosii pienisilmäisten verkkojen käyttäjiä.

EU:n ulkopuolinen Norja puolestaan pärjää kestävillä pyyntikeinoilla. Norjan vesillä kalastetaan isosilmäisillä verkoilla, ja niin alamittaiset kalat pääsevät takaisin kasvamaan.

Toinen ongelma on pohjatroolaus. EU ei ole kieltänyt sitä, koska kielto muka uhkaisi perinteistä elinkeinoa. Pohjatroolarit käytännössä kyntävät merenpohjaa painavilla pyydyksillä ja yrittävät imuroida mahdollisimman paljon kalaa.

Sitten arvokalat poimitaan talteen ja loput saaliista, kymmenkertainen määrä, heitetään yli laidan. Kalat ovat kuolleita ja painuvat meren pohjaan.

Tutkijat ja vastuulliset kalastajat varoittavat isojen kalojen ja isojen kalaparvien katoamisesta. Vastuu on myös kuluttajilla. Hyvästä, järkevästi pyydetystä kalasta pitää maksaa vähän enemmän.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme