Mainos
Mainos

14.1. Virastot maakuntiin - maksoi mitä maksoi

Valtion virastojen alueellistaminen etenee kohti hallituksen asettamaa minimitavoitetta. Pian pääkaupunkiseudulta maakuntiin on siirretty 4000 työpaikkaa. Se ei kaikille kuitenkaan riitä - varsinkin keskustaministerit halajavat hallitusohjelman maksimitavoitetta eli 8000 työpaikan siirtämistä.

Alueellistamishankkeen vaikutuksista on vain niukalti tietoa. Kokonaiskuvaa alueellistamisen todellisista kustannuksista tai henkilöstövaikutuksista ei ole kenelläkään.

-Pitkällä tähtäyksellä tavoitteena on tietysti taloudellisuus, mutta tarkkoja laskelmia eurolleen ei tällä hetkellä ole olemassa, kertoo projektipäällikkö Ilpo Takanen alueellistamisen koordinaatioryhmästä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta alkaa nyt selvittää alueellistamishankkeen vaikutuksia. Valiokunnan puheenjohtajan Matti Ahteen mielestä veronmaksajilla on viimeinkin oikeus tietää, onko alueellistamiseen satsatuilla rahoilla todella saatu jotakin hyvää aikaan.

-Me käytämme aika paljon veronmaksajien rahoja sellaisiin hankkeisiin, joiden todellisia tuottavuus-, taloudellisuus- ja yhteiskunnallisia vaikutuksia ei seurata eikä tunneta, Ahde sanoo.

-Tuottavuushanke ja alueellistaminen ovat kaksi hanketta, jotka ovat täysin ristiriidassa toistensa kanssa. Tästä tulee satojen miljoonien eurojen kustannus. Ja jos otamme kymmenen vuoden aikaperspektiivin, niin miljardi ei varmasti riitä, väittää neuvottelupäällikkö Markku Nieminen Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöstä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme