Mainos
Mainos

14.10. Suuren yleisön Arto Paasilinna

Arto Paasilinna on menestyskirjailija, joka ärsyttää ja ihastuttaa. Toisille hän on otsikoiden riehuva häirikkö, useimmille kuitenkin vertaansa vailla oleva tarinaniskijä.

Paasilinnan luomat henkilöhahmot, kuten Onnellinen mies -romaanin Jaatinen tai Jäniksen vuoden Vatanen, ovat valloittavia esimerkkejä siitä, miten toimelias mies voi vapautua yhteiskunnan tai naissuhteiden kahleista oman päättäväisyytensä ja luovuutensa ansiosta.

Korven rauhaa

Kirjailija itse toteuttaa unelmiaan Siuntion korpitilallaan Kuusilaaksossa, jossa hän rentoutuu vaimonsa Terttu Paasilinnan, lastensa ja lastenlastensa kanssa. Omatekoinen arkkitehti on rakentanut sielunmaisemaansa kokonaisen ulkomuseon riukuaitoineen, niliaittoineen, kotineen ja näkötorneineen, mutta kieltää rakentaneensa turvapaikkaa.

-En minä tarvitse turvaa, mutta kyllä tässä tietysti sellainenkin ominaisuus on, jos haluaa vetäytyä omaan rauhaan. Tämä on rauhan tyyssija. Sitä tästä voi sanoa kyllä aivan selvästi. Sen nämä naapuritkin tietävät, että tänne ei tulla miten sattuu.

-Mutta vuosien mittaan Kuusilaaksossa on vieraillut satoja ihmisiä. Minä olen toivottanut heidät tervetulleeksi, koska tämä on kaunis ja hiukan villi erämainen kolkka Etelä-Suomessa. Olisihan se vähän hölmöä, jos ihmiset eivät saisi täällä kävellä, Paasilinna mietiskelee.

Omaa tietä

Arto Paasilinnalta on jälleen ilmestynyt uusi romaani, kuten joka vuosi tähän aikaan. Rutinoitunutta kirjailijaa eivät Elävänä omissa hautajaisissa -romaanin kritiikit juuri kiinnosta. Hänen kirjojaan on joka tapauksessa käännetty 47 kielelle.

-Sitä kielteistä julkisuutta olen näiltä muutamalta, eikä niitä montaa ole, mutta muutamalta kriitikolta saanut ihan tarpeeksi. Siitä vaan, tehkööt mitä huvittaa, ei kuulu minulle, murahtaa Paasilinna, joka ei ota muutakaan kielteistä julkisuutta tavattoman tosissaan.

Vaikka Paasilinna ei ole tavannut muistelmatyyppisiä romaaneja kirjoittaa, uutuudessa hän palauttaa mieleen lapsuudenaikaisia tunnelmia kymmenhenkisessä perheessä, joka tuli Petsamosta Kittilään sotaa pakoon.

Isä kuoli, kun Arto on vain seitsemänvuotias. Tuleva kirjailija saikin tottua tukkijätkän ammattiin jo murrosikäisenä. Armoitettu humoristi muistelee aikaa hauskana, koska silloin oli elämässä tekemisen meininkiä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme