Mainos
Mainos

14.10. Vanhusten kiireiset kotihoitajat

Suomessa on tavoitteena, että mahdollisimman moni vanhus voisi asua kotona mahdollisimman pitkään - ja sitä suurin osa haluaakin.

Kotona pärjätäkseen useat vanhukset kuitenkin tarvitsevat kotihoidon palveluja: apua lääkkeiden ottamisessa, syömisessä ja peseytymisessä.

Kotihoidon tarve kasvaa nopeasti, sillä yli 75-vuotiaita arvioidaan olevan 25 vuoden kuluttua jo 15 prosenttia väestöstä. Ikääntymisen myötä asiakkaat ovat myös yhä sairaampia ja vaativampia.

Helsingissä on 1700 kotihoidon työntekijää. He auttavat säännöllisesti noin kahdeksaatuhatta kotona asuvaa vanhusta. Henkilöstön vaihtuvuus on melko suuri, ja koulutettujen työntekijöiden ja sijaisten saanti vaikeaa.

Kotihoitajat tietävät tekevänsä arvokasta työtä, mutta kokevat sen myös raskaaksi. Ääritapauksissa yksi hoitaja voi päivän aikana kiertää jopa kymmenen vanhuksen kotona auttamassa.

Tärkeät juttelutuokiot

45 minuuttia pääsi seuraamaan Helsingin kaupungin kotihoidon työntekijän, lähihoitaja Nina Arekarin työpäivää. Se piti sisällään kuusi kotikäyntiä ja paljon paperitöitä.

Päivä paljasti, kuinka suurin osa vanhuksista arvostaa kotihoitoa, mutta valittaa erityisesti hoitajien kiireestä. Perushoitoon riittää aikaa, mutta tärkeät juttelutuokiot jäävät usein liian lyhyiksi.

-Joskus kun kotihoitaja sanoo, että nyt minulla on kymmenen minuuttia aikaa seurustella, niin se on aivan ihanaa, huokaisi eräs yksin asuvista rouvista.

Myös hoitajia seurustelun vähyys turhauttaa, koska moni vanhus tuntee itsensä kovin yksinäiseksi. Kaikilla ei ole edes sukulaisia, jotka kävisivät tervehtimässä.

Huonokuntoisimmat tai hissittömissä taloissa asuvat vanhukset eivät usein pääse kodistaan ulos kuin sairaalakäynneille - kävelyretkistä he vain haaveilevat. Yksi tapaamistamme vanhuksista oli viimeksi käynyt ulkona toissa kesänä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme