Mainos
Mainos

14.10. Venäläisillä yhä suurempia maakauppoja

Talousahdinko on kiihdyttänyt kuntien, yhteisöjen ja yritysten halua luopua maaomaisuudestaan. Ostajia ovat usein venäläiset liikemiehet.

Kauppoja on tänä vuonna tehty runsaasti eri puolilla Suomea. Ostettujen maa-alueiden koko on monesti kymmenestä hehtaarista ylöspäin. Kiinteistökauppoja on tehty myös maanpuolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kohteiden lähialueilla.

Selvitys tekemättä

Ilmiön todellista luonnetta ja laajuutta ei edelleenkään tiedä kukaan. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (Kok.) vaati viime keväänä viranomaisilta valtakunnallista maakauppalistaa ja tietoa siitä, paljonko maata on myyty strategisesti tärkeiden alueiden läheltä.

Salolaisen peräänkuuluttama selvitys on kuitenkin yhä tekemättä.

Pienten kuntien mahdollisuudet selvittää ostajien tausta ja liiketoiminnan historia ovat käytännössä olemattomat. Toisaalta maakauppoihin liittyvien rahanpesurikosten tutkinta ja valvonta eivät Suomessa ole yhdenkään viranomaisen erityisvastuulla.

Lue myös:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme