Mainos
Mainos

14.11. Itärajan vaikea synty

Raja 1918 on syksyn vahvimpia elokuvia. Lauri Törhosen ohjaus saa ensi-iltansa marraskuun viimeisenä.

Elokuvan toteutus vei paljon pidempään kuin valtion rajan pystyttäminen nuoren Suomen ja sisällissodan kaaoksessa riutuvan Neuvostoliiton välille. Maiden raja vahvistettiin Tarton rauhassa 1920.

Elokuvan tuottajan Jörn Donnerin mukaan kyseessä on koko uran vaikein työ.

-Se on verrattavissa Bergmanin Fanny ja Aleksander -filmiin, Donner toteaa.

-Ulkopuoliset päätöksentekijät vaativat jatkuvasti muutoksia, ilman että minulle koskaan täysin selvisi, minkälaista käsikirjoitusta kaivattiin, hän kertoo. Vasta 19. versio käsikirjoituksesta toteutettiin.

Elokuva kertoo kapteeni von Munckin (Martin Bahne) tehtävästä luoda järjestystä ja kuria uudelle itärajalle Karjalan kannaksella. Suomessa vallitsee veljessodan jälkeinen koston ilmapiiri ja rajan takana on sekasortoinen Neuvostoliitto. Pakolaisongelma, ryssäviha ja suomalaisten keskinäinen poliittinen vihanpito luovat puitteet, joissa inhimillisyys ja rakkaus ovat kovilla.

-Se kertoo kamppailusta kahden rakkauden, kahden puolen, punaisen ja valkoisen sekä valheen ja totuuden välillä, kiteyttää näyttelijä Minna Haapkylä. Hän esittää naispääosaa, Maari Lintua.

Elokuvan perustana ovat tuottaja Jörn Donnerin isän Kai Donnerin kirjeet ja muistiinpanot. Hän toimi lyhyen ajan rajakomendanttina vuonna 1918.

-Mitään muuta yhtymäkohtaa elokuvan päähenkilöllä ei ole isääni, paitsi että olen saanut joitakin kohtauksia hänen muistiinpanoistaan, Donner sanoo.

Elokuva on henkeä salpaavan vahva draama. Lauri Törhösen ohjaus on eheä ja tiivis tarina, joka iskee rajusti Suomen lähihistorian kipukohtaan. Katsojalle avautuu kaunistelemattoman absurdi kuva Suomen repivästä ja ristiriitaisesta alkutaipaleesta.

-Eheytyminen kesti pitkään. Toivotaan, että Suomi 90 vuotta itsenäistymisjulistuksen jälkeen on jollakin tavoin eheytynyt. Mutta onhan meillä suuria ristiriitoja yhä edelleen, vaikkakaan ei samanköisiä kuin vuonna 1918, Donner summaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme