Mainos
Mainos

14.11. Lentäminen vähenee, lentopelko kasvaa

Kuluneen syksyn tapahtumat ovat saaneet monet sellaisetkin pelkäämään lentokoneeseen astumista, jotka aikaisemmin eivät ole olleet lentopelkoisia. Alan asiantuntijat korostavat, että lentoturvallisuus on tiukkojen turvatoimien myötä jopa lisääntynyt.

Mutta maanantainen onnettomuus New Yorkissa saatoi kuitenkin olla monelle viimeinen pisara, ja lentoyhtiöt tietävät sen. Lentopelosta kärsiville järjestetään erityisiä kursseja.

Lähetyksessä myös: Murhaavaa mustasukkaisuutta

Suomi on kyseenalaisella ykkössijalla EU:n väkivaltaisimpana maana: noin 150 ihmistä vuodessa kuolee henkirikoksen uhrina. Surmista joka kolmannen taustalla on mustasukkaisuus. Tekoja leimaa usein poikkeuksellinen raakuus, ja uhrina on useimmiten nainen. Mikä saa pimeyden voimat valloilleen suomalaisessa miehessä ja voitaisiinko näitä hirmutekoja ehkäistä?

Helsingin poliisilaitoksen Väkivaltarikosyksikön komisarion Juha Rautaheimon mukaan kyseessä on yleensä elämän ainoasta ja ensimmäisestä ihmissuhteesta. Surmia tekevät ovat yleensä takertuvia ihmisiä.

Huono itsetunto, riippuvaisuus muista ja taipumus käyttää väkivaltaa ongelmien ratkaisemiseksi ovat selviä hälytysmerkkejä. Suomalaisella miehellä on muutakin painolastia.

- Jos tarkastellaan miehiä, jotka ovat tappaneet ihmisen parisuhteessa tai perheessä, niin sieltä ei useinkaan löydy kovinkaan montaa ihmistä, jotka olisivat olleet lähellä. Miehillä ei ole luontaisia verkostoja, joissa voisi puhua asioista. Sellaista kulttuuria ei ole olemassa, kertoo psykoterapeutti Petteri Sveins Stakesista.

Useimmiten tekijä on 20-40 vuotias mies, jonka padot ovat lopullisesti murtuneet. Alkoholi tai huumeet ovat usein vauhdittajina. Mustasukkaisuussurmat eivät ole Suomessa tilastollisesti lisääntyneet, mutta raaistuneet senkin edestä. Poliisia odottaa rikospaikalla lohduton näky.

- Jälki on yleensä sellaista aika totaalista, ettei jää epäselväksi, onko tässä ollut surmaamismeininki. Jos puhutaan vaikkapa teräaseella tehdystä rikoksesta, niin iskuja voi uhrissa olla kymmeniä. Eli selvästi huomaa tunnepohjaisen, impulsiivisen teon jäljen, komisario Rautaheimo kertoo.

Surma tehdään yleisimmin teräaseella, mutta myös ampumalla tai kuristamalla. Kun motiivina on mustasukkaisuus, rikokset ovat yleensä varsin raakoja. Tekijän tarjoamat selitykset ovat yleensä onttoja. Vankimielisaaralan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan henkilöllä ei usein ole yksinkertaisesti mitään selitystä. Tappaja käyttää jotain sellaista ilmaisua, jonka todellinen selitysvoima on mitätön, kuten että "päässä naksahti" tai "tuli ryypätyksi".

Pahoinpitely saattaa kestää kymmeniä vuosia ilman, että kukaan on päässyt puuttumaan siihen. Uhrit ovat usein syystä tai toisesta niin sidoksissa pahoinpitelijäänsä, että eivät pysty viheltämään peliä poikki.

Viimeistään silloin, kun uhri alkaa pelätä, eikä uskalla enää tehdä niitä asioita mitä haluaa, hänen pitäisi pyrkiä ulos suhteesta. Silloin tilanne muuttuu usein vaaralliseksi. Uhrin suojelemiseksi toinen osapuoli voidaan määrätä lähestymiskieltoon. Sitä ei voida kuitenkaan soveltaa, jos uhri ja pahoinpitelijä asuvat saman katon alla.

Nykyisin psykiatrin vastaanotolle hakeutuu myös oma-aloitteisesti ihmisiä, jotka pelkäävät menettävänsä itsensä hallinnan. Ajoissa hoitoon hakeutuvilla ihmisillä on yleensä jonkinlainen todellinen syy mustasukkaisuuteen. Mutta vaikeampi on puuttua ajoissa niihin tapauksiin, joissa mustasukkaisuus on osa vallankäyttöä ihmissuhteessa tai jos se on harhaista eli täysin mielikuvituksen tuotetta. Eikä se ole iästä kiinni.

Mustasukkaisuustragediat muuttuvat usein verilöylyiksi, joissa monta ihmistä kuolee. Surmaajan mielenliikkeitä tuskin pystyy koskaan järjellä selittämään.

Lähetyksen muita aiheita 14.11.

Terrori mullisti amerikkalaisten maailmankartan. Kaksi kulttuuria törmää somalialaisen naisen arjessa. Käymme Moskovan uusrikkaiden huippuravintolassa. Tähtivieraana MTV Music Awards -gaalassa vuoden uutena artistina palkittu Dido.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme