Mainos
Mainos

14.2. Keskenmeno - tuhansien vaiettu suru

Keskenmenon kokee elämässään joka viides suomalaisnainen. Silti asiasta puhuminen on yhä vaikeaa. Tilannetta ei helpota se, että terveydenhuollossa löytyy useimmiten aikaa vain fyysisten oireiden hoitamiseen. Moni tuntee jääneensä sairaalassa yksin ja kokee kohtelun jopa tylynä.

Keskenmenossa menetetty lapsi ei saa hautajaisia. Joissakin sairaaloissa sikiöt tuhkataan ja haudataan. Tampereella tuhka viedään Hietakehtoon. Muistopaikka syntyi Tiina ja Marko Itämetsän sekä Tiinan äidin aktiivisuuden ansioista.

-Noin kolme vuotta siihen meni aikaa. Hietakehto syntyi monien ihmisten myötävaikutuksen tuloksena Kalevankankaan hautausmaalle, kertoo Tiina Itämetsä.

Hietakehdossa Itämetsän perhe käy sytyttämässä kynttilät kaksospojille, Oskarille ja Velille.

-Ihan yhtälailla, kun kuka tahansa on kuollut, hänellä on hautapaikka ja hautakivi. Mielestäni tämä on ihan yhtä tärkeä paikka käydä muistelemassa, sanoo Marko Itämetsä.

Keskenmenon kokeneet etsivät usein tukea netin keskustelupalstoilta ja vertaistukiryhmistä.

Toimittaja Ulla Järvi kuitenkin muistuttaa, että netissä on myös uskomuksia ja väärää tietoa. Järvi on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen tietokirjan keskenmenoista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme