Mainos
Mainos

14.2. Lars Sund - ruotsinkielisen Pohjanmaan kuvaaja

Kirjailija Lars Sundia on luonnehdittu suomenruotsalaisten Väinö Linnaksi ja pohjalaisten Gabriel Garcia Márqueziksi. Kuvitteelliseen Siklaxin kylään sijoittuva romaanitrilogia peilaa suomenruotsalaista pohjalaisuutta ja pohjalaisten historiaa 1800-luvun lopulta nykyaikaan.

Amerikan siirtolaisuus, onnistuminen ja epäonnistuminen, pirtun salakuljetus, ilo ja häpeä, asekätkentä - Sundin kirjat maalaavat pohjalaisista väkevän kuvan, tarinan jossa puhuvat niin päähenkilöt kuin vainajatkin. Vahvojen naisten osuus on tärkeä.

Sundin romaanitrilogiasta kuvataan parhaillaan elokuvaa ja tv-sarjaa. Trilogian ensimmäisen osan mukaan nimetty Colorado Avenue tulee ensi iltaan syksyllä. Kirjailija on käväissyt kerran katsomassa elokuvan tekoa, ja hän luottaa käsikirjoittajan ja ohjaajan tulkintaan, siihen että pohjalaista sielunmaisemaa tulkitaan oikein ja ruotsia puhutaan väkevällä murteella.

Lars Sund asuu Uppsalassa, Ruotsissa. Sieltä käsin on hänen mielestään helpompi kirjoittaa Suomesta ja suomenruotsalaisista. Uusi romaani on tulossa syksyllä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme