Mainos
Mainos

14.3. Narkoleptikon karu korvauspäätös

Lääkevahinkovakuutuspooli aloitti kaksi kuukautta sitten korvausten maksamisen sikainfluenssarokotteesta narkolepsiaan sairastuneille.

Narkolepsia-katapleksiaa kaksi vuotta sairastaneelle Jussille korvauksia ei myönnetty.

Perusteluna kielteiselle korvauspäätökselle oli ikä. Jos Jussi olisi ollut rokotettaessa 19-vuotias, olisi korvaukset maksettu. Hän oli kuitenkin ehtinyt täyttää 20 vuotta.

- Eihän siinä omalta kohdaltani ainakaan ole mitään epäselvää, että mistä tämmöinen sairaus on minulle koitunut, Jussi sanoo.

Lääkevahinkovakuutuspooli vetoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen loppuraporttiin, jonka mukaan syy-yhteys on olemassa vain 4-19 -vuotiaillla.

Jussi taistelee rokotteesta saamansa sairauden kanssa loppuelämänsä. Voiko nuori mies jäädä kokonaan ilman korvauksia?

Yksittäistapaukset pohdittava erikseen

Lapsilla ja nuorilla narkolepsia lisääntyi selvästi vuonna 2010, mutta 20 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien osalta tilastoissa ei näy samanlaista piikkiä. Silti aikuinenkin on voinut sairastua rokotteesta.

- Yksittäisen ihmisen kohdalla asia täytyy pohtia erikseen, sanoo erikoistutkija Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Viime vuoden narkolepsiatilastot eivät ole vielä valmiita.

Tähän mennessä 125 pääosin lasta ja nuorta on sairastunut narkolepsiaan sikainfluenssarokotuksen jälkeen. Uusia tapauksia tulee edelleen esiin, mutta selvästi harvemmin kuin aiemmin.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu (45 minuuttia 14.3.2012)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme