Mainos
Mainos

14.5. Päivän menu: Kupliva salaatti

Saisiko olla kuplivaa salaattia, paistetulta kananmunalta näyttävää pannacottaa tai kokonaan mansikasta valmistettua spagettia? Muun muassa tällaisia herkkuja valmistetaan molekyyligastronomian keinoin.

Molekyyligastronomia on ruoanlaittotapa, jossa käytetään hyväksi kemian ja fysiikan lakeja - onhan keittotavan kehittäjä Hervé This alkuaan kemisti.

Kun ruokaa tehdään kemiaan perustuen, tarkoittaa se perinteiden rikkomista. Mikään ei ole sitä miltä näyttää. Keittiömestari Henri Alén on esimerkiksi syönyt nachos-annoksen, jossa makeiden maissilastujen lisäksi oli jauhelihalta näyttävää suklaata ja ulkonäöltään tabasco-kastiketta muistuttavaa hedelmälisäkettä.

Molekyyligastronomia alkoi maailmalla huippuravintoloiden trendinä. Suomeen se ei kuitenkaan saavu suuremmassa mittakaavassa, uskoo Alén.

-Puhdasta molekyyligastronomista ravintolaa ei Suomessa ole. Sellainen vaatisi hirveästi henkilökuntaa ja kovasti kurinalaisuutta, sillä molekyyligastronomia on kuin laboratoriotyöskentelyä. Aineet pitää mitata mikroskooppisen tarkasti, hän sanoo.

Yrittäjä, keittiömestari Henri Alén ei itse aio keskittyä tulevaisuudessakaan molekyyligastronomiaan.

-Minun juttuni ovat puhtaat maut. Jos puraisen oikein hyvää omenaa, saan siitä aivan tarpeeksi ison nautinnon, Alén sanoo.

45 minuuttia -ohjelmassa tämä televisiosta tuttu ruokakirjailija kuitenkin valmistaa omenasta jotakin sellaista, mitä voidaan valmistaa vain molekyyligastronomisin menetelmin. Reseptin hän kopioi molekyyligastronomian mekasta, El Bulli-ravintolasta Espanjan Kataloniasta. Reseptin keksiminen vei kokeneeltakin kokilta kauan aikaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme