Mainos
Mainos

15.10. 60 vuoden asuntolaina ei ahdista

Vantaalaisessa Vuorisen perheessä viime aikojen talousmyllerrys ei ole suuria tunteita herättänyt. Viisilapsisen perheen arki on pyörinyt entiseen tapaan, eikä esimerkiksi korkojen nousun vaikutusta 60 vuoden asuntolainaan ole juuri ehditty pohtia.

-Kyllähän ne tietysti jotain ajatuksia herättävät, mutta en ole niistä nyt suurempaa painetta ottanut, sanoo Tero Vuorinen.

Vuorisilla on asuntolainaa noin 200 000 euroa. Osa lainasta on 20 vuodeksi, osa 60 vuoden maksuajalla. Jos työllisyystilanne pysyy ennallaan, perhe uskoo selviytyvänsä pitkästä maksu-urakasta. Yllättäviin tilanteisiin ei perheeltä puskurirahastoa löydy.

-Meillä on tässä kuitenkin kohtalaisen iso tontti, josta pystyy sitten pienen pätkän ottamaan pois. Sillä pääsee sitten taas hetken matkaa eteenpäin, Tero Vuorinen pohtii.

Kohonneet korkokustannukset ja hintojen nousu ovat ajaneet jo entistä useamman lapsiperheen talousahdinkoon. Yhteydenotot ovat lisääntyneet niin kuntien velkaneuvonnassa kuin Takuu-Säätiössäkin.

-Velkalinjan puheluiden määrä on kääntynyt nousuun ja arvioimme, että takaushakemukset lisääntyvät tänä vuonna noin 15 prosenttia. Nimenomaan nuorten ja lapsiperheiden hakemusten määrä on kasvanut eniten, kertoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Leena Veikkola.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme