Mainos
Mainos

15.10. Eläimen oppiminen alkaa luottamuksesta

Pohjoismaiden ainoa ammattimainen eläinnäyttelijöiden kouluttaja Tuire Kaimio on kouluttanut tuhansia eläimiä villinaakoista ja tipuista koiriin, hevosiin ja norsuihin.

Kaimio on esimerkiksi kouluttanut mainoksen kyyhkysen matkustamaan junan katolla ja koiran tilaamaan olutta. Hän on myös kouluttaja Poika ja ilves -elokuvan legendaarisen Väinö-ilveksen takana.

Tuoreimpia työnäytteitä ovat Kaisa Rastimon ohjaamassa Myrsky-elokuvassa esiintyvät 150 eläintä.

Hennon naisen koulutusmenetelmät eivät perustu voimaan, vaan luottamukseen, sinnikkyyteen ja rauhallisuuteen. Eläimet näyttelevät vapaaehtoisesti ja innokkaasti, koska ne palkitaan oikeasta käytöksestä.

-Tärkeintä on ensin saavuttaa luottamus eli totuttaa ne kuvausympäristöön ja ylipäätään siihen, että itse puuhaa niiden kanssa. Sitten pitää tietysti tietää mistä narusta vetää - löytää asia, josta juuri se eläin pitää ja mistä se ei pidä, Kaimio sanoo.

Eläintenkoulutus on monen nuoren haaveammatti, mutta Tuire Kaimio muistuttaa, että se on myös rankkaa ja kummallista työtä, jossa on oudot työajat.

-Välillä löytää itsensä keskeltä synkkää metsää lumihangesta ilman ruuan häivääkään. Parhaimmillaan työni on kuitenkin aivan ihanaa, kun uusi eläin ensimmäistä kertaa rikkoo lajien välisen raja-aidan ja alkaa lähestyä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme