Mainos
Mainos

15.10. Järvi-Suomi myytävänä venäläisille

Venäläisostajat liikkuvat Suomessa entistä laajemmalla alueella kiinteistökauppoja tekemässä. Eniten heitä kiinnostavat suurten vesistöjen, kuten Saimaan ja Päijänteen ranta-alueet.

Vielä viime vuonna eniten kauppoja tehtiin Etelä-Karjalassa. Tänä vuonna kauppojen painopiste on siirtynyt Etelä- ja Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Kymenlaaksoon. Venäläiset ostavat maata myös Keski-Suomessa ja Lapissa.

Myyjinä myös kunnat ja yhteisöt

Kiinteistöjään myyvät vielä pääasiassa yksityiset, mutta liikkeellä ovat yhä useammin myös kunnat, yhtiöt ja erilaiset yhteisöt. Luovutettujen alueiden koko on kasvanut. Usein kaupan kohteena on kymmenien, jopa satojen hehtaarien suuruisia maa-alueita.

Vielä vuonna 2003 venäläisten osuus kaikista ulkomaalaisten tekemistä kiinteistökaupoista oli 29 %. Viime vuonna jo 71 % ulkomaalaisten kiinteistöhankinnoista oli venäläisten käsialaa. Tämän vuoden alkupuoliskolla venäläiset ovat tehneet Suomessa jo 364 kiinteistökauppaa.

Vuosina 1992-2004 ulkomaalaiset ostivat Suomesta kiinteistöjä tasaisesti noin 200-300 kaupan vuosivauhtia. Viime vuonna määrä nelinkertaistui. Kauppoja tehtiin 850. Eniten kiinteistöjä hankkivat venäläiset, yhteensä 620 kappaletta.

Ostajien joukossa bulvaaneja

Maanmittauslaitoksen Kehittämiskeskuksen asiantuntijan Juhani Väänäsen mukaan ilmiön kokonaislaajuuden arvioiminen on hankalaa, usein jopa mahdotonta. Tietoa esimerkiksi osakeyhtiöiden tekemistä maakaupoista ei ole saatavilla.

Väänäsen mukaan kokonaistilanteen arvioimista hankaloittaa myös se, että venäläiset liikemiehet hankkivat haltuunsa laajoja maa-alueita ja myyvät ne sitten pienempinä kokonaisuuksina eteenpäin itärajan takana. Mukana on myös kauppoja, joissa todellista rahoittajaa on hankala jäljittää. Esimerkiksi Porkkalassa viime vuonna tehdyssä 10 hehtaarin maakaupassa ostaja paljastui virolaiseksi bulvaaniksi. Todellinen omistaja on venäläinen liikemies.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme